"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 9., péntek

Jóslatok



Hogyan teljesítsünk be jóslatot?

Rhódoszon az akhájok révén a mükénei kultúra, a homéroszi hősök korának görög telepesei vetették meg a lábukat a Kr.e. 15. században. A sziget később a főniciaiak érdekszférájába került, majd a 8. században nekilendülő görög gyarmatositás időszakában a dórok hoztak itt létre telepeket.

A dór-főnciai uralomváltás pontos körülményeiről keveset tudunk - de az viszont érdekes. ha hihetünk az alábbi, félig-meddig legendás történetnek. A dórokkal szemben alulmaradó főniciaiak utoljára a sziget csücskében levő Ialüszoszba szorultak vissza, Itt vette őket ostrom alá az Iphiklész parancsnokolta görög sereg.

A Phalanthosz vezérlete alatt álló védők az erősség szilárd falai mögül azonban egymás után hányták a fittyet az ostromolók erőlködései láttán. Annál is inkább, mivel biztos tudatában voltak annak hogy Ialüszoszt
aztán soha az életben el nem vehetik tőlük, erről ugyanis egy jóslat kezeskedett. Ennek értelmében a várat az ellenség mindaddig nem foglalhatja el amig a víztároló edényekben halak nem úszkálnak, és a hollók ki nem fehérednek.

Akkor meg mit erőlködünk itt, kacsintott Iphiklész a katonáira. Szóval csak ezen múlik? Akkor tegyünk róla, hogy mindez valóra is váljon. Azzal első lépésként szépen megvesztegette Phalanthosz szolgáját. Aki vígan fickándozó halacskákat telepített ura víztartó edényébe. Mondanunk sem kell, a váratlan esemény némileg megingatta a védők eddigi önbizalmát.

Jól van fiúk, halak kipipálva. Akkor most gyerünk szárnyast gyűjteni. Az összefogott madarakat Iphiklész "kiszőkíttette" majd az immár fehér hollókat elröppentette a vár írányába. Ez aztán végképp betette a kaput.

Phalanthosz összeroppant. Hiába, a jóslat beteljesült, és a sorssal ugyebár nem lehet vitába szállni. Igy hát szabad elvonulás feltétele mellett feladta Ialüszoszt. A dór hadvezér a végén még az is kierőszakolta a főnicíaiktól, hogy átadják az elrejtett kincseiket.

forrás: történelem oldalnézetből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése