"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 7., szerda

Koleszterin

A tartósan magas koleszterinszint többek között azért veszélyes, mert az érelmeszesedés kialakulásának első számú kockázati tényezője. A koleszterinszint általában sikeresen csökkenthető étrendi és életmódbeli változtatásokkal: a zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálkozás, rendszeres testmozgás, valamint a stressz csökkentése jótékonyan hat a koleszterinszintre.

Az általános tanácsok mellett amerikai dietetikusok összegyűjtötték és közreadták a legújabb kutatásokon alapuló, a koleszterinszintet leginkább csökkentő élelmiszerek listáját.

1. Teljes kiőrlésű gabonafélék és zab
Egy öt évig tartó, az érelmeszesedést is vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a teljes kiőrlésű gabonaféléket leggyakrabban fogyasztóknál a leglassabb az erek falvastagságnak növekedése.

2. Áfonya
Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok (pl. antocianinok) a "rossz" (LDL-) koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik.

3. Olajos magvak
Naponta egy kis marék olajos mag elfogyasztása csökkentheti az összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszintet, valamint növelheti a jó (HDL) koleszterin szintjét.

4. Csokoládé
Örömhír a csokirajongóknak, hogy az étcsokoládé többek között a koleszterinszintet is javítja. Célszerű a mesterséges édesítőktől és tejtermékektől mentes, minél magasabb kakaótartalmú fajtákat választani.

5. Olívabogyó, olívaolaj és avokádó
A bennük lévő telítetlen zsírsavak védenek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét.

6. Lenmag és lenmagolaj
A szakemberek szerint a lenmag és a belőle készült olaj védi a szívet és javítja a koleszterinszintet. Tegyen egy evőkanál őrölt lenmagot kedvenc süteményébe vagy joghurtjába!

7. Szójatermékek
A jó minőségű szójatermékek (pl. tofu vagy edamame bab) önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a húst helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak.

8. Leveles zöldségek
A zöld színű leveles zöldségek, (pl. spenót vagy fodros kel) rendkívül rostdúsak, emellett igen sok bennük a koleszterinszintet csökkentő, lutein nevű karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását is.

9. Tengeri alga (chlorella)
Itthon is kapható, omega-3 zsírsavakban igen gazdag algafajta, amely por formájában az ételekbe keverve fogyasztható, és hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

A dietetikusok hangsúlyozzák, hogy a magas koleszterinszint nem az egyedüli oka a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, ám mindenképpen hozzájárul ahhoz. Éppen ezért célszerű rendszeresen ellenőrizni a koleszterinszintünket, és megfogadni az étrend átalakítására vonatkozó tanácsokat.

/Forrás:origo/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése