"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 27., kedd

Ezen a napon, december 27.

Meghalt Alexander Gustave Eiffel, az Eiffel-torony és a Nyugati pályaudvar tervezője.
1923.12.27 .

Gustave Eiffel 1835-ben született Dijon-ban az a mérnök, aki Magyarországon is számos épület tervezője volt.

Gustave Eiffel egyetemi tanulmányai után vasúti mérnökként dolgozott, és főként hidakat tervezett. 1865-ben Párizs mellett egy hatalmas gépgyárat alapított, amely nemcsak a gazdagságot hozta meg számára, hanem a hírnevet is.

1878-as világkiállításra megalkotta a Párizs városának pavilonját. Az ő gyárában készült el a Bartholdi által tervezett, New York városában álló Szabadság-szobor is. Aztán következett egy újabb világkiállítás 1889-ben, amelynek monumentális építménye az Eiffel-torony. Még ebben az évben a francia akadémia tagjává választották.

Sajnos nem sokáig örülhetett sikereinek. 1892-ben a francia képviselőházban kitört Panama-botrányba ő is belesodródott. Kénytelen volt az esküdtszék elé állni, ahol azzal vádolták meg, hogy az általa gyártott vasáru a csatorna körüli építkezésekkor használhatatlan volt. E vádak alapján a bíróság Eiffelt 2 évi fogságra és 20.000 frank fizetésére kötelezte.

Hazánkban a Nyugati pályaudvar Eiffel munkásságának köszönhetően biztosítja a forgalmat az ország nagyobb városai felé. A mérnök kezdetben hidak tervezésével foglalkozott. Számos országban ívelnek át a folyók felett Eiffel által tervezett hidak. Neki köszönhetjük a Tisza két partját összekötő hidat, Szeged környékén


.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése