"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 1., csütörtök

A jégmadár

A jégmadár latin neve /Alcedo atthis/ a görög alküon mitológia nevéből származik.

Alküoné Kéüx király felesége volt és Aiolosz, a szelek ura , lánya . Egy tengeri hajózáskor Kéüx a tengerbe fulladt. Felesége megálmodta ezt és a partra sietett, ahol halott szerelme láttán jégmadárrá változott. Jajgatására az istenek Kéüx holttestét is jégmadárrá változtattak, így a halált legyőzve, együtt maradhattak.

A mitológia szerint Aiolosz a tél legrövidebb hét napján megállítja a szelet és a hullámokat, hogy a két szerelmes madár nyugodtan költhessen vízben úszó fészkén. Az alcedonia latin kifejezés is innen ered, szélcsendet jelent. Erről a madárról az ókorban azt tartották, hogy a párok szerelmesen és gyöngéden viselkednek egymással, ezért változott jégmadárrá Kéüx és Alküoné.

Ez a 16 cm hosszúságú madár egyike a legszínpompásabbaknak, nem hiába emlegetik a madarak ékszereként.

A jégmadár elterjedési területe nagy. Boreális, mérsékelt, mediterrán, óceáni és szárazföldi éghajlatot egyaránt kedveli, ahol víz van, megtelepszik. Elsősorban a nyugodtabb vizeket vagy az állóvizeket szereti, az édesvizet előnyben részesíti. Patakok, kisebb folyók, kevésbé nyitott csatornák ideális életteret jelentenek ezeknek a madaraknak. A part menti bokrok, fák kiváló leselkedő helyként szolgálnak. sima, fényes, fehér tojásból 19-21 nap múlva kelnek ki a fiókák. Minkét szülő kotlik.

A fiókák nagyon érdekesen és hatásosan oldják meg a táplálék problémáját: körben ülnek a kamra nyílásában, és mindig az kapja az ételt, amelyik a kijárat fele közelebb van. Általában csak ez az egy fióka kéreget és tátog, a többi hallgat. Miután evett, visszahúzódik és a következő fióka lép előre a sorban. Ha egyik fióka soron kívül akar enni, a többiek megcsipkedik és vissza is lökdösik. A kirepülés előtti napokban ez a rendszer nagyjából felbomlik, megjelenik a versengés. A fiókák, miután kirepültek, többé nem térnek vissza a fészekhez. Gyakran már a kirepülés első napján elkezdenek halászni, néhány nap múlva függetlenek. Hamar elhagyják a költőterületet is, 1-4 nap alatt. Sokszor a szülők elkergetik őket, vagy étellel elcsalogatják.


/Forrás: Máthé Orsolya: A madarak ékszere a jégmadár/
Kép: Andy Rouse fotója)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése