"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 26., hétfő

Ünnep és a kilók

A finomságokkal roskadásig megpakolt ünnepi asztal hívogatásának nehéz ellenállni.


Néhány jó tanács..

Reggelizz!

A rendszeres, napi reggeli nemcsak a hétköznapokon fontos, hanem az ünnepnapokon sem szabad elhanyagolni, amikor később kelünk ki az ágyból. Az ideális reggeli menü mindenképpen tartalmazzon teljes őrlésű gabonafélét, alacsony zsírtartalmú tejet vagy tejterméket, illetve húsfélét - alkalmanként tojást. A gyümölcsök helyett a reggeli tányérunkat inkább zöldségekkel pakoljuk meg.

Kalóriáktól kímél a ruha

A megfelelő ruha kiválasztása is segít abban, hogy visszafogjuk magunkat az ünnepek alatt. Válasszunk ki egy kényelmes, de nagyon csinos darabot, amely valamilyen módon - például a szabása, az anyaga, vagy a rajta lévő öv miatt - hangsúlyozza az alakunkat. Az ilyen ruhadarab általában gátat szab a féktelen evészetnek, hiszen senki nem akarja, hogy csúnyán kidudorodjon a hasa, vagy feszengenie kelljen.

Nassolj okosan!

A nagy családi étkezésnek ne korgó gyomorral és éhségtől kopogó szemmel láss neki, mert annak nem lesz jó vége. Ha tudod, mikor fogtok ebédelni vagy vacsorázni, előtte egy órával rágcsálj el egy almát, kapj be néhány szem aszalt gyümölcsöt vagy diót és igyál egy nagy pohár vizet. Így kisebb az esélye annak, hogy degeszre edd magad.

Kövesd a "Mindenből csak egyet" szabályát!

A tudatos étkezés nem jelenti azt, hogy bármilyen finomságról, csábító falatról is le kellene mondani.

Az ízeknek ne mondj nemet, a mennyiségre viszont figyelj oda! Ha van előétel vagy saláta, akkor csak egy kis tányérnyit egyél belőle. A levesből vagy a főételből szedj nyugodtan egy egész adagot, de ne pakold tele a tányért. Alkoholos italból egyetlen pohárral kérj. Végül válaszd ki, melyik sütemény vagy desszert a kedvenced és egy szeletet egyél belőle.

Óvatosan az alkohollal!


Ha otthon ünneplünk, ne csak hagyományos majonézes salátákat készítsünk! A balzsamecettel vagy joghurtos öntettel készített saláták kitűnő és kalóriaszegény kísérői lehetnek az ünnepi sülteknek!

A gyümölcsökkel is bánjunk csínján! Valóban egészséges és hasznos mandarint, narancsot fogyasztani, de a mennyiségekre itt is ügyeljünk! Egy narancs tartalmazza a felnőttek számára előírt napi C-vitamin-bevitelt, és mandarinból is 2-3 darabnál több nem kell ahhoz, hogy meglegyen a napi szükséges vitaminmennyiség.

Az alkoholos italok jelentenek még plusz kalóriabevitelt számunkra, főként a pálinkafélék és a töményitalok! Az édes borok és pezsgők kalóriatartalma is magasabb, mint száraz társaiké. Természetesen 1-2 pohár a felsorolt italokból nem ártalmas, de egy üvegnyi mennyiség elfogyasztásával már jócskán túllépjük a kulturált alkoholfogyasztás korlátait.

A mozgást se hanyagoljuk.A karácsony nem a jógáról, futásról szól... Ha szerencsénk van és leesik a hó, menjünk ki hógolyózni vagy szánkózni, ha tehetjük. Ha viszont mindezeket nélkülöznünk kell, akkor is kerekedjünk fel egy könnyed sétára .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése