"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 7., szerda

Kedves karácsonyi ajándékok

Készítsünk illat-zacskót:

Amire szükségünk lesz
anyagdarab
gyümölcstea
potpourri

Fogjunk egy darab karácsonyi anyagot, vágjunk ki egy téglalapot. Hajtsuk félbe az anyagot kifordítva, dupla szálú cérnával apró öltésekkel szúrjuk át az anyagot.
Tegyünk bármilyen gyümölcsteát egy zacskóba, majd tegyük a kis ajándékzacskónkba, kössük meg, rakjunk rá masnit ízlés szerint. Egy másik zacskóba narancs illatú potpourrit rakjunk, kössük meg a zsák száját. Köthetünk fahéjat a külsejére.

Saját készítésű süteményünk csomagolása

Válasszunk egy szép formájú befőttesüveget, amibe belerakjuk a süteményt, majd a dekorációval varázsoljuk egyedivé a csomagolást.

A mézeskalács nem csak egy finom sütemény, de mint ajándék, és mint karácsonyfadísz is jól funkcionál. Íme, a karácsonyi mézeskalács receptje!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 17 dkg porcukor, 20 dkg méz, 1 kanál szódabikarbóna, 1-1 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg,2,5 dkg margarin, 1 tojás+1 tojássárgája.

Minden száraz anyagot vegyítsünk össze egy nagy tálban, majd halom közepére készítsünk kis mélyedést. Ezután tegyük bele a mézet, a margarint és a tojásokat.

Először kézzel a folyékony anyagokat keverjük majd szépen fokozatosan a száraz hozzávalókat is. Amikor a tészta már elég kemény két kézzel is gyúrhatjuk. Ezután minimum fél napig pihentessük tésztát, de hogy ne száradjon, ki terítsük le egy alufóliával.

Ezután a tésztát vágjuk ketté és egy lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. 4-5 mm vastagra. Ha a tésztán nyújtás közben levegőbuborékokat látunk, szúrjuk ki őket, mert sütésnél felhullámosodik a felület. Ezután kis formákkal szúrjuk ki a kívánt mézeskalácsformákat, majd egy kiolajozott vagy sütőpírral kibélelt sütőlemezre helyezzük őket egymástól kissé távolabb.
A sütőt 200 fokra felmelegítjük és a forró sütőben 5-7 perc alatt megsütjük a süteményt. Ha a sütemény kezd, szépen barnulni vegyük ki, de ekkor még ne nyúljunk hozzá, mert nagyon lágy, hagyjuk pár percig a sütőlemezen.

Fahéjas csillagok

Hozzávalók:

25 dkg dió, mogyoró vagy mandula

15 deka porcukor

1 tojásfehérje

1 teáskanál méz

1 teáskanál fahéj

...a mázhoz:

1 tojásfehérje

10 dkg porcukor

A magvakat ledaráljuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a tojásfehérjét (nem kell felverni), mézet és a fahéjat. Alaposan összedolgozzuk. Ha a magvakat aprítóban daráljuk, egyszerű dolgunk van, mert mindent hozzáadhatunk, és egy pillanat alatt kész is van a tésztánk.
Előfordulhat, hogy a tészta ragacsos lesz, ezért fontos, hogy alaposan porcukrozott deszkán nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra. Vágjunk belőle csillagformákat, majd rakjuk sütőpapírra.
Közben a tojásfehérjét a cukorral addig keverjük, amíg egy nagyon sűrű masszát nem kapunk. Ezt csinosan kenjük a csillagok tetejére, majd előmelegített sütőben 150 fokon kb. 10 percig sütjük. Vigyázzunk, mert a tojásfehérjének fehérnek kell maradnia. /Horváth Orsi/





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése