"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 8., kedd

Ásványok - aragonit barlang

Az Ochtinská-i -aragonitbarlang a közép-szlovákiai Rőcei-dombvidéken ) helyezkedik el és szószerint világkülönlegesség és a földalatti karszt egyedülálló természeti jelensége. Főleg az aragonit kitöltések gazdagságával és egyediségével, valamint a különleges földalatti térségek fejlődésével kelti fel a figyelmet.

Jelentőségének és egyedi díszítésének köszönhetően az UNESCO Világ és Kuturális és Természeti Örökségének a listájára is felkerült.


A barlang 145 m hosszú tárnán át közelíthető meg, amely a 642 m tengerszint feletti magasságban található barlangtérségekbe torkollik. A 300 m teljes hosszából 1972 óta 230 m a nyilvánosság számára is elérhetővé vált. Nem nagy barlangról van szó, azonban rendkívül értékes. Az értékét az aragonit díszítése alkotja (főleg a Várkastély szíve képződmény ismert), amely a saját nemben egyedülálló Közép-Európában, miközben az egész világon csak néhány hasonló barlang létezik.

Az Ochtinská-i -aragonitbarlangot 1954-ben fedezték fel. A fehér és kékesszürke kristályosodott mészkő lencséjében képződött, amely más kémiai folyamatok által keletkezett légköri vizek kőzetei között található.

A gazdag és tarka tű, spirál és vese képződmények formáját felöltő aragonit kitöltés a hasonló korallcsomókkal csodálatos képek nem mindennapi, különféle keverékét hozza létre. A legszebb helynek a Tejút termet tartják. A mennyezet hasadékaiban levő fehér aragonit fürtök a lámpák fényénél úgy világítanak, akár a Tejút csillagai.



Az ásványokat több ezer éve alkalmazzák a gyógyításban, szervezetre gyakorolt kedvező hatásuk azonban sok esetben vitatott, hisz számos áltudományos vélekedés, tévhit övezi e terápiákat.

A kristályterápia az ásványokban felhalmozódott energiát használja gyógyító célra. A terápia szakértői úgy vélik, a kristályok sugároznak, rezgéseket bocsátanak ki, energiát adnak át, szabályozzák a belső energiaáramlást. Fizikai, lelki és szellemi síkon is hatnak. A drága és féldrágakövek elektromágneses kölcsönhatásba lépnek a beteg testrésszel vitalizálnak, erővel töltenek fel. Ékszerbe foglalva pedig felerősítik viselőjük elektromágneses terét növelve a kő kedvező hatását.

„Léteznek gyógyító ásványok, amelyek bizonyos tulajdonságaik révén hozzájárulhatnak az egészségmegőrzéshez: a zeolitok például nyomelemekben gazdagok, a gyomorban felszívódva ásványi anyag utánpótlást jelentenek a szervezet számára”–  / Orsovai Imre geológus/    Évszázadokon át számos tévhit fogalmazódott meg a drágakövek gyógyító erejével kapcsolatban. A litoterápia például azt feltételezte, hogy a porrá őrölt ásványok gyógyszerként funkcionálnak: a gyémánt porrá zúzva sokáig a gyomor- és bélbántalmak orvossága volt. A szerpentin (kígyókő) pedig mivel a kígyóbőrhöz hasonlított, a babona szerint kígyómarás és a mérgezés ellen is védelmet nyújtott


.


A drágaköveknek nem csupán élettani szerepet tulajdonítanak, egyes hiedelmek szerint viselésük megvédhet a balsorstól, átoktól, szemmel veréstől, kísértetjárástól. Ám vannak balszerencsét hozó kövek is, mint például a Hope-gyémánt.

/ Régebbi bejegyzéseknél megtalálható/

A drágakövet a legenda szerint Sita hindu istennő szobrának szeméből lopták ki, ezért átok ül rajta, szerencsétlenséget hoz tulajdonosára. A drágakő jelenleg a washingtoni Smithsonian Intézet állandó kiállításán látható.

Szerencsekövek kultusza

Indiában igen kedveltek voltak a mérgezésektől, a betegségektől, öregségtől óvó amulettek. A szakember úgy véli, a legélőbb mai hiedelem a szerencsekövek kultusza. Manapság a hegyi kristálynak tulajdonítják a legtöbb pozitív energiát, holott a kvarckristályok semmilyen mérhető sugárzást nem bocsátanak ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése