"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 8., kedd

Jászói-cseppkőbarlang

A Szlovák Karszt Nemzeti Park látogatható barlangjai közé tartozik a Jászói-cseppkőbarlang (Jasovská jaskyňa). Jászó (Jasov) község határában, Szepsi- től (Moldava nad Bodvou) északra fekszik, a Kassai-katlanban (Kosickd kotlina) húzódó Mecenzéfi dombvidéken (Medzevská pahorkatina).

A Bodva-folyó földalatti részének tevékenysége hozta létre járatai öt szintbe rendeződnek.Hosszuk eléri a 2704 métert. Rendkívűl gazdag változatos alakú és színű cseppkődíszekben, 17-fajta denevér él benne.

A barlangot már csaknem két évszázada, 1846 óta látogatják az érdeklődők. A közeli premontrei kolostor szerzetesei ugyanis az említett esztendőben tették hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. A barlangot már 13. századi írásos emlékek is jegyzik. Falai a régmúlt történelmi eseményeiről tudósító értékes üzeneteket is őriznek. A legrégibb felirat 1452-ből származik, és Brandeisi Giskra János győzelméről számol be, amelyet Hunyadi János felett aratott a Losonc (Lucenec) melletti csatában.




A Jászói barlangot a Szlovák Karszt barlangjaival 1995-bern a világörökség részévé nyilvánították, így az egyiptomi piramisokkal és a kínai nagy fallal együtt felkerült az UNESCO világörökség jegyzékére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése