"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 24., csütörtök

Ezen a napon történt - Árpád-házi Szent Kinga

1292-ben ezen a napon halt meg Árpád-házi Szent Kinga, IV. Béla királyunk lánya, Lengyelország és Litvánia védőszentje.


IV. Béla és Laszkárisz Mária bizánci hercegnő legidősebb gyermeke, Árpád-házi Szent Margit nővére 1224-ben született, minden valószínűség szerint az esztergomi királyi várban.
 Árpád-házi Kinga 15 éves volt, amikor 1239-ben Boleszláv lengyel király feleségül kérte. A tatárjárás a lengyeleket sem kerülte el. Kinga hazatért, hogy apjától, IV. Bélától kérjen segítséget a nélkülöző lengyel nép számára. Ekkor kapta ajándékba a máramarosi sóbányát Erdélyben. A birtokbavétel jeléül beledobta gyűrűjét egy aknába. A legenda szerint a gyűrűt nem sokkal később az általa alapított wieliczkai bánya egy sótömbjében találták meg. Kinga sajátjaként szerette második hazáját, Lengyelországot. A lengyelek is királynőként szerették és tisztelték. Templomokat, kolostorokat és kórházakat alapított. Férje halála után, bár a lengyelek kérték, hogy vegye át az ország kormányzását, ő inkább Istennek szentelte életét és kolostorba vonult. VIII. Sándor pápa 1690-ben boldoggá avatta, majd 1999-ben II. János Pál iktatta a szentek sorába.



szentkinga1

Szent Kinga szobra Budapesten,
 a Március 15. téri Belvárosi plébániatemplom
 mellett.

/MTI Fotó: Kovács Attila /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése