"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 15., kedd

A Rosettei-i kő

1779. július 15-én találták meg a Rosettei-követ, aminek a segítségével fejtették meg az egyiptomi hieroglifákat.

A háromnyelvű Rosettei-kő vitathatatlanul az egyik legfontosabb valaha felfedezett írás.
A kövön egyazon szöveg van megfogalmazva a hieroglifák nyelvén (papok írása), démotikus írással (az ókori egyiptomiak mindennap használt betűi) és görögül, amely a ptolemaioszi uralkodó osztály nyelve volt. - See more at: http://www.karpatinfo.net/cikk/tudomany/forradalmi-szovegek-tortenelembol#sthash.L4NTCbwd.dpuf

A hieroglifák évezredes titkát Jean-François Champollion fejtette meg az 1820-as évek elején. A hieroglifa egy igen egyedi írásmód, hiszen első ránézésre képírást takar, azonban a jelek szót, szótagot, de akár egy-egy mássalhangzót is jelölhetnek. Éppen a képírás volt az, ami a legtöbb tudóst is zavarba hozta, sőt mi több, félrevezette, így nem csoda, hogy évszázadokig senki nem tudta megfejteni, hogy mit is jelentenek a különös és misztikus alakok.
Az egyiptomi hieroglifák rejtélyének megoldása igen sokáig váratott magára, és tulajdonképpen Napóleon rajongásának köszönhető, hogy ma már tudjuk, mit is takarnak a különleges alakok és ábrák.
A fiatal császár 1798-ban két okból ment el Egyiptomba: egyrészt azért, hogy visszaszorítsa az angolokat, másrészt azért, mert maga is sokat hallott a fáraók mesés kincseiről, az egyiptomi kultúráról, amit a saját szemével is szeretett volna megcsodálni. A hadjáratra magával vitte Pierre-Francois Bouchard mérnököt,aki  a  Nílus deltájában fekvő Rosette város melletti Fort Julien erőd falainál egy hatalmas, fekete gránittömbre bukkant, melyen három különféle írásmódot vélt felfedezni.



Az egyiptomi hieroglifák megfejtéséhez nagy segítséget nyújtó rosette-i kő is a British Museumban van, a leglátogatottabb tárgya az intézménynek.



A háromnyelvű Rosette-i kő vitathatatlanul az egyik legfontosabb valaha felfedezett írás, amelyre Napóleon katonái bukkantak az egyiptomi hadjárat idején. A kövön egyazon szöveg van megfogalmazva a hieroglifák nyelvén (papok írása), démotikus írással (az ókori egyiptomiak mindennap használt betűi) és görögül, amely a ptolemaioszi uralkodó osztály nyelve volt. - See more at: http://www.karpatinfo.net/cikk/tudomany/forradalmi-szovegek-tortenelembol#sthash.L4NTCbwd.dpuf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése