"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 5., szombat

Perzsa alma, azaz őszibarack

 Az őszibarack az egyik legzamatosabb és legdúsabb gyümölcsünk.



Latin nevének jelentése perzsa alma, ám maga az őszibarack nem Perzsiából származik csupán perzsa közvetítéssel jutott a Földközi-tenger vidékére, ahonnan később egész Európában elterjedt. Őshazája Kína. Az őszibarackot már az ókori Kínában is termesztették. A Kr.e. 10. századból fennmaradt kínai írásemlékek már említik az őszibarackot, mint a császárok kedvenc gyümölcsét. A kinaik szinte megszámlálhatatlan fajtáját nemesítették. A szépség jelképe is volt, a menyasszonyokat kedveskedve “őszibarack”-nak hívták. Az ókori Távol-Keleten több hiedelem is kötődött a gyümölcshöz. Kínában úgy tartották, hogy az őszibarack biztosítja a halhatatlanságot. Egy kinai legenda szerint az istenek egy őszibarackfát ültettek, amelyik minden 3000 évben terem. Aki eszik róla, egészséget, életerőt és halhatatlanságot nyer. Éppen ezért a taoizmusban az őszibarackfa a legszentebbek között van számon tartva .

Magas magnézium-, szelén- és cinktartalmának köszönhetően javítja a közérzetünket, és segít megszabadulni a feszültségtől. Fogyasztásának köszönhetően tehát nyugodtabbak leszünk, csökken a vérnyomásunk, így a szívünkkel is jót teszünk.
Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket, így kitűnően alkalmazhatjuk a fogyókúrák során is. Ráadásul az őszibarack 85-90%-a víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs.
De nem csupán a fogyást könnyíti meg, egyúttal erősíti a csontjainkat is. Az őszibarackban található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására.

Szépségünkért
Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő csodaszer a száraz és fáradt bőrre. Készíthetünk belőle pakolást pattanásos bőrre is, hiszen tisztán tartja a bőrt, normalizálja a faggyútermelést, ráadásul az őszibarack hatására jobban ellenáll a bőr a napfénynek. Nem csak a bőrünket, hajunkat is szépíti.

Így készítsünk belőle pakolást

Turmixszoljunk össze egy őszibarackot és egy evőkanál tejszínt. Vigyük fel a bőrre, hagyjuk hatni 20 percig, majd mossuk le. Hetente egyszer ismételjük meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése