"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 19., szombat

Most van itt az ideje - szilvás, barackos gombóc

A tökéletes forma a konyhában is sokszor előkerül. De miért is szeretjük a gombócokat? Mert vidámak, jókedvre derítenek, mert némelyiküket egy falással eltüntethetjük, mert a sima külső mögött meglepő és izgalmas tartalom rejtezik.

Ki ne imádná a magyar konyha hagyományőrző receptjét a Szilvás gombócot?  Vagy a barackos gombócot?


Hozzávalók:

  • kb. 20 darabhoz:
  • 1 kg burgonya
  • fél kg szilva /sárgabarack/
  • 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 13 dkg Rama margarin,vagy 1-2 evőkanál olaj,
  • 2-3 evőkanál búzadara, 
  • 1 tojás, csipetnyi só
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát áttörjük, hagyjuk kihűlni. 

2. Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet,   vajat, /olajat/ egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.

3. Minden négyzet közepére 1 szem szilvát /barackot/ teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjjal. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a gyümölcsöt teljesen beborítsa.

4. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük.

5. Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral, és a maradék gombócokat is hasonlóan kifőzzük.



A termesztett szilva (Prunus domestica L.) "keleti eredetű"; ennél pontosabbat botanikusaink nem tudnak mondani. Hazai legkorábbi leletünk a bronz-vaskorból származik. Hazai nemesítése világhírű lett. Ősi magyar szilvák: Besztercei szilva, Boldogasszony szilvája, Duránci szilva, Nyári aszaló, Penyigei szilva, Sár(ga) szilva és Vörös szilva.

A szilva őshazája a Földközi tenger környéke lehet, talán épp Görögországból indult el világkörüli útjára, innen terjedt el egész Európába, de ma már Amerikában is termesztik, de még ma is Európa adja a szilvatermelés zömét, köztük Magyarország is az élen áll. Ma már hazánk egyik leghíresebb gyümölcse, hiszen a Magyar kék szilvát, külföldön is ismerik, a szilvapálinkánk pedig világhírű.
Ha egy kicsit körül nézünk a Magyar település nevekben sok helyen felfedezhetjük a szilva nevét, mint pl.: Szilvásvárad, Szilvás, vagy Szilvásszentmárton, ezek a nevek a szilva jelenlétére utaltak. A szilvák családja igen változatos, hiszen van zöld szilva, ilyen a zöld ringló, van lila színű: Ageni, és van kék szilva ilyen a Besztercei, de van piros színű is ez a vörös szilva, a sárga pedig a mirabella fajta.
A szilva főként a nyár végén érik be, jelképezi a nyár elmúlását, és az ősz kezdetét is. A befőzési időszaknak is az utolsó gyümölcse, amiből igen különleges receptek és ételek készülhetnek.
A szilvából remek pite és lekvár készíthető, de salátának és hideg gyümölcslevesnek sem utolsó. Finom íze mellett egészségre gyakorolt hatásai miatt is érdemes fogyasztani belőle. Ha télire is rakunk el belőle, kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás szervezetünk számára.



 

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése