"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 8., kedd

Nyár - gyógynövények

Nyáron nem csak a friss gyümölcsök és zöldségek érnek be, de a különféle gyógynövények is. Érdemes ezekből ilyenkor szüretelni egy adagot, hogy aztán kiszárítva egész évben legyen a konyhánkban a természet orvosságaiból.

 A borsikafű, vagy más néven borsfű vagy csombor fűszernövényként is ismert, de az ókorban egyfajta mágikus, szerelmi gyógynövényként, afrodiziákumként kezelték.  A borsikafű ma inkább a hasfájás, gyomorpanaszok enyhítése miatt ismert, de a belőle készült tea nagyon jó lesz a téli torokfájós időszakban is, ahogyan sebek, zúzódások gyógyulására is javasolt a borsikafüves áztatás.
 

A citromfű szintén nem csak fűszernövényként ismert, a belőle készült tea megnyugtatja az idegeket, így például álmatlanság esetén is segít.



A hársfából készült teát gyakran ajánlják fogyókúrázóknak, hiszen segíti az emésztést, méregtelenítő, vízhajtó hatásának köszönhetően pedig segíti az anyagcserét és a pangó nyirokfolyadék távozását. 
Antibakteriális hatása miatt a hársfavirágot torokgyulladás, illetve ínypanaszok esetén is javasolják. 
 

A csalán a gyógynövények igazi nagyágyúja, hiszen számos problémára jó. A belőle készült tea olyan erős méregtelenítő, hogy az allergiások panaszait is csökkentheti, vagy akár teljesen meg is szüntetheti .

/Forrás: bien.hu/
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése