"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 8., kedd

Nyár - gyógynövények

Nyáron nem csak a friss gyümölcsök és zöldségek érnek be, de a különféle gyógynövények is. Érdemes ezekből ilyenkor szüretelni egy adagot, hogy aztán kiszárítva egész évben legyen a konyhánkban a természet orvosságaiból.

 A borsikafű, vagy más néven borsfű vagy csombor fűszernövényként is ismert, de az ókorban egyfajta mágikus, szerelmi gyógynövényként, afrodiziákumként kezelték.  A borsikafű ma inkább a hasfájás, gyomorpanaszok enyhítése miatt ismert, de a belőle készült tea nagyon jó lesz a téli torokfájós időszakban is, ahogyan sebek, zúzódások gyógyulására is javasolt a borsikafüves áztatás.
 

A citromfű szintén nem csak fűszernövényként ismert, a belőle készült tea megnyugtatja az idegeket, így például álmatlanság esetén is segít.A hársfából készült teát gyakran ajánlják fogyókúrázóknak, hiszen segíti az emésztést, méregtelenítő, vízhajtó hatásának köszönhetően pedig segíti az anyagcserét és a pangó nyirokfolyadék távozását. 
Antibakteriális hatása miatt a hársfavirágot torokgyulladás, illetve ínypanaszok esetén is javasolják. 
 

A csalán a gyógynövények igazi nagyágyúja, hiszen számos problémára jó. A belőle készült tea olyan erős méregtelenítő, hogy az allergiások panaszait is csökkentheti, vagy akár teljesen meg is szüntetheti .

/Forrás: bien.hu/
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése