"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 14., hétfő

Érdekes virágok

Szártalan bábakalács

 
Sok népi hiedelem kötődik e növényhez- például a lovak nyakára kötötték, mert úgy tartották, hogy elmulasztja a fáradtságot. Időjós tulajdonsággal is felruházták: ha becsukódott, eső jött.

A Bükk-hegységben található Nagymező különleges helyet foglal el a hazai hegyi rétek sorában.  Kisebb-nagyobb mélyedéseiben /töbreiben/ még forró nyáron is akad olyan éjszaka, amikor fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Itt az egyik legkülönlegesebb virág ma bábakalács. "Szártalan" virágja megbújik környezetében, s csak közelről tárul fel igazán szépsége.


Hazánk védett faja, és a Bükki Nemzeti Park címerében is szerepel.

Magyarföldi husáng

magyarföldi husáng

A hazai  növényvilág egyik legritkább és legnagyobb értéket képviselő tagja . A faj jelenleg 6 előfordulási helyéről ismert: A Pilisben, Gerecsében, Börzsöny, Bükk és Erdélyben valamint a Tornai – karszt-ban található meg egyedül.

A tudósok pannóniai bennszülött növénynek tekintik, mert a jégkorszakot megelőző időkből maradt fenn mind a mai napig.

Szúnyoglábú bibircsvirág

A hazai orchideák egyik jellegzetes és szép képviselője.Mint oly sok vadon élő növény, ez is fokozottan érzékeny mindenfajta vegyszerezésre.

szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése