"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 10., csütörtök

Globális felmelegedés és a hajszín

Az emberi haj az emberiség történelmében mindig azonos funkciót töltött be. Bármilyen korban is éltünk, és bármilyen stílus is volt divatban, a haj mindig a szépséget, az „ékességet, a koronát” jelentette a fej és hordozója számára.
 
Attól függően, hogy viselője milyen stílusú frizurát hord, egyfajta üzenetet közvetít a világ felé.   Kulcsszerepet játszik a személyiségünkben, minden időkben a szépség, a báj, a csábítás szimbolikus értéke volt.

A haj színe kéregállomány sejtjeiben levő festékanyagtól, a melanintól függ. A szín a festék mennyisége szerint a szőkétől a hollófeketéig változik.

"Eltűnhet a vörös hajt okozó génváltozat az éghajlat felmelegedése miatt.



Nem csupán a jegesmedvéket és a királypingvineket (és még számtalan más fajt) fenyegeti a globális hőmérséklet emelkedése, a vörös hajú emberek is eltűnhetnek, ha fokozatosan egyre több lesz a napsütés. A kutatók szerint ugyanis a vörös hajszínt okozó génváltozat volt az evolúciós válasz arra, hogyan juthat az emberi szervezet a lehető legtöbb D-vitaminhoz a Föld olyan területein, ahol keveset süt a nap – például a Brit-szigeteken.


Bár csupán a világ népességének 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britannia északi részén, ahol általában felhős-esős az idő, az arányuk sokkal magasabb. Egy tavalyi vizsgálat eredményéből kiderült, hogy Skóciában 650 ezer vörös lakik (a népesség 13 százaléka), az Edinburgh-ban élőknek pedig becslések szerint a 40 százaléka hordozza a vörös hajat, kék szemet kódoló gént, miközben ez az arány a Nagy-Britannia északi, illetve nyugati részein 29 százalék.
„Úgy véljük, hogy a vörös haj Skóciában, Írországban és Észak-Angliában az itteni klímához való alkalmazkodás eredménye – mondta a lapnak Alistair Moffat, a ScotlandsDNA ügyvezető igazgatója. – Szerintünk azért alakult ki a világos bőrszín és a vörös haj, mert errefelé nem süt eleget a nap, így a lehető legtöbb D-vitamint kell megszereznie az emberi szervezetnek.”
Úgy véli, hogy amennyiben kevesebb lesz a felhő és több a napsütés, akkor ez hatással lesz a génállományra is – kevesebb lesz a vörös.
Akkor lesz valakinek vörös a haja, ha a vörös génváltozatot két példányban hordozza, vagyis mindkét szülőtől azt örökölte. Ez a génváltozat ugyanis úgynevezett recesszív (bujkáló, kisebb hatású) génváltozat, amelyet a domináns génváltozatok elnyomnak. Természetesen lehet vörös hajú gyermeke nem vörös hajó embereknek is: ilyenkor a szülők csak hordozók."  / origo/

1 megjegyzés: