"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. július 17., csütörtök

Őszibarack - a gyümölcsök királyának is nevezik

100 gramm őszibarack mintegy 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz.
100 g gyümölcshús mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel.
Nagy része, kb 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat.
Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.
Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek.
Bõségesen tartalmaz A, B és C vitamint, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot.
A kedvezõ kálium-kálcium arány teszi lehetõvé a „vértisztító” hatását. Erõteljesen vizelethajtó, és ezáltal tehermentesíti a tüdõt, szívet és a keringést.
Enzimjei serkentik az étvágyat és az anyagcserét.
Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők.
Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak.
A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne.
Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet.
A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.
Lekvár és befőtt is készíthető belőle.
A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már lehúzható.
A befőtthöz és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon.
Süteményekben kevésbé kedvelt, mint a kajszibarack, inkább sárga, s ezért dekoratívabb változatait használjuk gyümölcstortákba, gyümölcssalátákba.
Ilyenkor is érdemes kevés citrommal meglocsolni a barackot barnulás ellen.
A vékony barackszeletek jól illenek fűszeres sajttal készült szendvicsekre.
Paradicsomos zöldsalátákba vagy hagymás krumplisalátába is tehetünk vékony barackcsíkokat.
Sült szárnyashúsok mellé pedig barackhúsból, kakukkfűvel, kevés fehérborral és balzsamecettel készített mártást adhatunk.
A hűtő legalsó fiókjában az érett barackot nyugodtan eltarthatjuk 2-3 napig.
Fogyasztás előtt pár órával viszont célszerű előszedni onnan.
Nem csak az érzékeny fogak miatt, a szobahőmérsékletű gyümölcsnek sokkal jobb az aromája.
Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak.
Viszonylag kevesen tudják, hogy az őszibarack jól tűri a mélyhűtést, csakhogy nem egyben, mert úgy kiolvasztáskor löttyedt lesz, hanem meghámozva vagy hámozatlanul és pürésítve kis porciónként lefagyasztva. Így kiolvasztás után is finom lesz; fagylaltnak, likőrrel, rummal készíthetjük el.
Ha a barackpürét jégkocka-tartóban fagyasztjuk meg, pezsgőbe, ásványvízbe téve remek üdítő készítésére is felhasználható.
Barackot vásárolni mindig kosárral, vagy legalább nagy dobozzal induljunk, hogy minél kevésbé törődjenek a gyümölcsök, míg hazaérünk.

Gyógyhatása:

 
Tisztítja a szervezetet:

A táplálékunk az egész testre hat, úgy az építő jellegével, mint romboló hatásával. Az őszibarack gyógyító hatása az egész testre kiterjed. A vér tisztítása, a test tisztítása. A főbb szervek is a máj, a szív, a tüdő, a vesék könnyebben gyógyulnak, ha tiszta a vér.

Tisztítja a bőrt:
A bőr tisztítása nem könnyű feladat, különösen a szennyezett nagyvárosban, ahol a bőr tisztítása szintén az egész testre vonatkozik. Az őszibarackban levő A és a C vitamin közös munkájának eredménye, hogy nagyobb az ellenállás a pattanások kifejlõdésére és ellenállóbb a bőr a betegségekkel szemben. A nap hatásának is jobban ellenáll, valamint a sebesült bőr hamarább begyógyul.

Tisztítja a tüdőt:
Az ásványi sók és az A vitamin lehetővé teszik, hogy gyógyítólag hat a tüdőre az őszibarack. Az A vitamin hatására a hörgők és a nyálkahártya kevéssé ingerlékeny és nagyobb teherbírással rendelkeznek. Az A vitamin ugyanis befolyásolja a nyálkahártyák működését és hatással van a légzőszervi megfázás tüneteire. Különösen a szennyezett levegőjű nagyvárosokban van szükség a vitaminos táplálékra a tüdőtakarítás szempontjából. A gyümölcs segít a légzőszerv nyálkahártyáit egészségben tartani.

Száraz bőrre:
Ugyancsak a nagyvárosi környezet levegõje ostorozza naponta a bőrt és halmozza el mérgező anyagokkal, ami a kiszáradással sietteti a korai ráncosodást. A száraz bőrre legjobba természetes anyag pakolás, amely tele van A és C vitaminnal. Az őszibarack kitűnő arcpakolás, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik.
 
Folyadék szorulásra:
Az őszibarack tisztítja a húgyutakat, valamint vizelet hajtó. Az őszibarack ugyanis nemcsak az emésztésre hat serkentőleg, hanem ösztönzi a víz kiválasztását is. Ha pedig kúraszerűen fogyasztjuk a gyümölcsöt vagy a levét, hozzásegít ahhoz, hogy a szervezetünk bármely pontján felgyülemlett folyadéktól megszabaduljunk. A legszembetűnőbb számunkra a szemek alatti táskásodás. Ha megpuffadt a bőr a szemünk alatt, bizonyosan a vesénk kiválasztásával van baj. Ilyen esetben ajánlatos jobban odafigyelni az étkezésünkre, illetve egy hathetes vízhajtó kúrát kellene végigcsinálni akkor, amikor valamely vízhajtó gyümölcsnek van az idénye. A vese nagyon elfárad az idõs korra, ezért minél több segítséget kell nyújtani neki.

Sugárzás és vegyi szennyezés tisztítására:

Az őszibarack tisztítóereje nagy. Képes a testet megszabadítani a felgyülemlett vegyszertől, valamint a kisugárzásos szennyeződéstől. Ez főleg azoknak szól, akik rádiótelefont és komputert használnak. A komputer kisugárzást a szoba növényei is ellensúlyozhatják, különösen a kaktuszfélék. A nagyvárosi lakásokban egyébként a szobanövények a kintről beáradó szennyeződés 20-30 százalékát is képesek elnyelni. Fogyasztás szempontjából, ha a gyereknek komputere van, vagy valakinek a munkahelyen, ajánlatos minél több A vitaminban bővelkedő gyümölcsöt fogyasztania.

A test többszöri megtisztításával meg is előzhetünk egyes betegségeket. Így az érrendszeri betegségek és a többi önpusztító betegségek nem fejlődnek ki, ha gyakran fogyasztunk gyümölcsöt, és odafigyelünk táplálkozásunkra. A vitaminokkal és ásványokkal éberen tarthatjuk az immunrendszerünket, valamint segítünk megszabadulni az oxigén szabadgyököktől.



Az őszibarackfa  a gyümölcsét, magját, virágát, fájának ágait és leveleit is beleértve - már ősidők óta megkülönböztetett figyelemnek örvend és rituális szerepet játszik Kínában. Bármelyik más növénynél több miszticizmus övezi. E fának igen nagy a tisztelete, hiszen már a Han dinasztia előtti időkben a halhatatlanság szimbólumának tekintették. A kínaiakról ugyanis köztudott, hogy nagyra értékelik a hosszú életet, a konfucianizmus befolyására náluk idős kort megélt embereket - társadalmi helyzetüktől függetlenül - megbecsülés és tisztelet övezi. A legnagyobb ajándék, amit egy kínai ember kaphatott, a hosszú életet jelentő kínai írásjel, a volt, melyet maga a császár rajzolt vagy festett a kitüntetett személy számára.
A fa gyümölcsét, mely az egyik oldalán piroslik, a hosszú élet jelképeként képzelték el, emiatt terjedhetett el náluk az a szokás, hogy az újévi jókívánságok mellé gondosan eltett (tartósított) őszibarackot ajándékoztak egymásnak. Lényegében e hagyomány folytatódik abban a szokásban, hogy születésnapi ajándékként a halhatatlanságot jelképező stilizált őszibarackkal díszített süteményeket, kekszeket adnak az ünnepeltnek. Ez a gesztus annak óhaját fejezi ki, hogy a megajándékozott hosszú életű legyen.

A taoista bölcsekhez hasonlóan, sokan még ma is úgy gondolják, hogy aki sok őszibarackot eszik, annak teste nem enyészik el a világ végéig. Szun, a kőszerzetes állítólag azért vált örökéletűvé, mert megette a géniuszok kertjéből ellopott, halhatatlanság őszibarackját. E tulajdonsága jelenik meg a gyümölcsnek a Nyugat anyakirálynéjának a Kunlun hegyi palotája közelében lévő őszibarackosáról szóló mesében is, mely azt mondja, hogy a kert fái csak 3000 évente virágoztak, és a gyümölcsöknek további 3000 évre volt szükségük, hogy megérjenek. Úgy tartották, hogy aki eszik egyet ezekből a barackokból, pontosan annyi ideig fog élni, mint amennyi időre a gyümölcsöknek szükségük volt, hogy éretté váljanak. Ha pedig a szerencsés halandó az őszibarack keserű magját is lenyeli, örök élet, vagyis halhatatlanság vár rá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése