"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. december 14., vasárnap

1502.december 14-én született Nostradamus.


Ki is volt Nostradamus?

Nostradamus (Michel de Nostredame), a dél francia próféta, a 16. században (1503-1566) élt, asztrológusként, illetve orvosként szerzett hirnevet.

A fiatal Nostradamus 1521-ben a montpellier-i egyetemen kezdi meg orvosi tanulmányait, 1524-ben otthagyja a pestis miatt az egyetemet, bejárja a délvidéket és gyógyító munkát folytat. Később folytatja tanulmányait, melyet 1533-ban fejez be.

Nostradamus egy négysoros versében megjósolja II. Henrik halálát, a halál körülményeit, valamint a Valois-ház kihalását. A jóslat szó szerint beteljesedik, így egy pillanat alatt híressé vált Nostradamus.

Nostradamus Dél Franciaországban, majd Lotharingiában, később Olaszországban bolyong, néha az Inkvizíció elől menekül, néha a pestist gyógyítja. Vándorlásai során a jövendőmondó sok titokzatos tudomány birtokosává vált és akadt egy tanító mestere is, aki sok tiltott könyvet bírtokolt.

Felesége és gyermeke pestisben meghalnak, sosem bocsátja meg magának, hogy nem tudta őket megkímélni a kórtól.

Később megállapodik, újra családot alapít, és éjszakánként átéli meglátásait, ezeket verses formába önti. Minden jóslata egy négysoros vers.

Nostradamus 1566 július 2-án hunyt el, bár ő egy évvel későbbre jósolta halálát.

Sírját többször megpróbálták feltörni. Él az a legenda, hogy a harmadik feltörési kísérlet sikerült 1700-ban. A sírrablók igazából nem találtak semmit, csak egy kis arany medált, melyen római számokkal az 1700-as szám szerepelt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése