"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. december 19., péntek

Karácsony - babonák a magyar hiedelemvilágból

A karácsony a legszebb ünnepünk, ilyenkor éljük meg legintenzívebben a család összetartozását, a szeretet mélységét.. Az év leghosszabb éjszakája a szenteste, melynek sötétjét a szívekben és a lakásban gyújtott fényekkel enyhítjük.

Tele van ez az időszak hiedelmekkel és babonákkal...

Karácsony napján semmit sem szabad kiadni a házból, sőt a kölcsönadott dolgokat is vissza kell kérnünk, nehogy kár érjen a jövő esztendőben, ha tartozunk adjuk vissza az adósságunkat, ellenkező esetben egész évben kölcsönből fogunk élni.

A karácsonyfát semmi esetre se vigyük be szentestéig, mert elűzi a szerencsét. Vázákban csokorba kötve vagy a lakásban felaggatva fagyöngyöt is helyezzünk el, hogy egészséget hozzon szeretteink számára.
A karácsonyi menünek is gazdagnak és változatosnak kell lennie, ha azt szeretnénk, hogy ehhez hasonló étkezések és jómód várjanak ránk a jövőben,

A karácsonyi abrosznak mindenképp kell némi pirosat is tartalmaznia, ami az öröm színe és boldogságot hoz a házba.




Ha éjféli misére megyünk, ne feledjünk kevés mákot a zsebünkbe rejteni, amit hazafelé szórjunk el magunk körül, ez megvéd majd attól, hogy ránk találjanak a rosszakaróink.
Sokfelé Luca-széket vittek a templomba az éjféli misére, hogy arra állva megláthassák a boszorkányokat.

Egyes vidékeken azt hitték, hogy amíg a gazda és családja a templomban van, az otthoni jószágok emberi nyelven szólalnak meg, kibeszélik egymás között hogyan bánnak velük a háziak.

A megtisztított hal pikkelyeiből rejtsünk el néhányat a pénztárcánkba, hogy sok pénzünk legyen!

Miután letakarítottuk az ünnep asztalt, egy szeletke kenyeret mindenképpen hagyjunk a  közepén, hogy soha el ne fogyjon jövő évben az asztalról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése