"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. december 28., vasárnap

Ezen a napon - Maurice Ravel

1937. december 28-án halt meg Maurice Ravel az új francia zeneszerző nemzedék Debussy mellett legjelentősebb alakja.
1875. március 7-én a dél-franciaországi Ciboure-ban született Maurice Ravel francia zeneszerző, a világszerte ismert Boleró komponistája. A jómódú családban nevelkedett Ravel gyermekkora óta rajongott a zenéért, s a zenei pálya iránti vonzalmát családja is támogatta. A művészetkedvelő Ravelék mérhetetlenül büszkék voltak a rendkívüli muzikalitással megáldott fiúkra.

A párizsi konzervatóriumban tanult ifjú, attól függetlenül, hogy sohasem nyerte meg a komolyzenei berkekben a legrangosabbnak számító Római díjat, néhány éven belül a közönség kedvence lett. A Chopin, Schumann zenei munkásságát nagyra értékelő Ravel az egész életét a zeneszerzésnek szentelte: zenekari darabokat, balettzenét és zongoradarabot komponált.

A kezdetben bohém társaságkedvelő hírében álló Ravel számtalan zeneművet írt, többek között a Lúdanyó meséit, a Daphnisz és Chloét, a La Velsa-t, mégis a monoton dallamvilága miatt rendkívül sokat kritizált Boleró hozta meg számára a világhírnevet.

Ravel magánéletéről nagyon keveset tudunk. Annyi biztos, hogy pályája csúcsán vidéken egy kis birtokot vásárolt, és az addig nyitott emberként ismert zeneszerző csendes magányba vonult vissza. Ezt követőn a zeneszerzésen túl csak a barátaival találkozgatott, és idejének jelentős részét különleges fajtájú macskák tenyésztésére fordította.

A komponista életének utolsó öt évében szinte csak vegetált, 1932-ben ugyanis komoly agysérüléssel járó súlyos autóbalesetet szenvedett. Hiába próbáltak egy agyműtéttel segíteni rajta, 1937. december 28-án operáció közben meghalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése