"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. december 12., péntek

Megfázás elleni tippek




Megfázásra és megelőzésre

  Egy meleg gyógynövényes tea mézzel és némi fokhagymával sokat segíthet.   A gyógynövények közül a kamilla gyulladácsökkentő és nyugtató hatását érdemes kihasználni, de a fekete bodza is kiváló láz- és fájdalomcsillapító, ráadásul hatékonyan gátolja a légúti betegségeket okozó vírusok szaporodását. Kínában és Indiában gyömbérteával gyógyítják a náthásokat,  nemcsak vírusölő, de hatékonyan enyhíti a köhögést és a torokfájást is. Ahogyan a kakukkfű teája is: ez az ital baktérium-, vírus- és gombaölő hatású, de köptetőnek sem utolsó, bár gyermekeknek a kakukkfüves ülőfürdő ajánlott a tea helyett. A teák mellett a homoktövis magjából préselt olaj és a bíbor kasvirágból készült csepp is jótékony hatású, hatékonyan harcol a nátha- és influenzavírusok ellen, és erősíti az immunrendszert is.

Nagyanyáink bölcsessége
Megfázás elleni tippek a kamrából


Torma

A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól,
csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.

Gyömbér

Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig.
Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.

Erős paprika

A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a
váladék eltávolítását  Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart
citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.

Vöröshagyma

Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.
 
Hagymatea

Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított
kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.

Forralt bor

A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.

Húsleves

A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a
tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A házi húsleves még jobban
enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük. Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az ágyába.

Fokhagyma

Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos
fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.
TIPP
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.

Cékla

A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát.
Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti.
 Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban.
Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.

Savanyú káposzta

A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát.
Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni.  .

Citrusfélék

A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A 
lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük
immunrendszerünket a megfázás ellen.
A jellegzetes téli aromák, mint a fahéj vagy a szerecsendió  egészségünket is óvják.

Fahéj

A süteményektől az italokig széles palettán használjuk, és nagyon jól is tesszük, ha helyet biztosítunk neki a fűszeres polcunkon, hiszen kiváló baktérium- és vírusölő. Ha érezzük, hogy kerülget minket a nátha, akkor a kávénkat, kapucsínónkat, teánkat ízesítsük vele, hogy elejét vegyük a betegségnek.
A fenti hatás mellett emésztési problémák esetén, mint például felfúvódás és hányinger is segítségül hívhatjuk. 
Bár számos pozitív élettani hatással bír, mégsem ajánlott a fahéj mértéktelen fogyasztása, mivel nagyobb mennyiség belőle már olyan anyagokat halmozhat fel a szervezetben (például kumaint), melyek nem éppen egészségesek.

Szerecsendió:

Egykoron véres harcokat vívtak az indonéziai Banda szigetéről származó fűszerért, melynek végül az vetett véget, hogy ki tudták csempészni, és máshol is ültetvényt tudtak létrehozni. Ma már a 10-20 méter magasra növő fán termő fűszer bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető, és nem csak a gazdagok kiváltsága. A magot és az azt körülölelő magleplet ketté szokták választani, az utóbbi aromásabb, ugyanazért az ízhatásért kevesebb is elég belőle.
Nagy mennyiségben hallucinogén és hasmenést, hányást idéz elő. Ehhez azonban tekintélyes mennyiséget el kell belőle fogyasztani, az ételeinkben használt mennyiség inkább jótékony hatású: pozitívan befolyásolja a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, segíti az emésztést. Olaját külsőleg használják, kiválóan enyhíti az ízületi és a reumás fájdalmakat.

Gyömbér:

Az ünnepi mézes, fűszeres sütemények kihagyhatatlan fűszere, melyet már i.e. 3000-ben is az egekbe magasztaltak a kínaiak – főként a gyógyhatásai és nem az egyébként jellegzetes pikáns, csípős, ám ennek ellenére mégis némi édességet tartalmazó aromája miatt.
Hosszasan lehet sorolni, mennyi mindenre jelent gyógyírt. A legfontosabbak közt ott szerepel az influenza-szezonban hasznos vírusölő hatása, emésztéskönnyítő tulajdonsága, lázcsillapító képessége, hogy segít megelőzni a vérrögképződést, csökkenti a koleszterint, az ízületi merevséget, a vérnyomást, valamint hogy jótékonyan hat a visszerekre és az izomgörcsökre.

Szegfűszeg:

A szerecsendióhoz hasonlóan a szegfűszeget is aranyáron mérték egykor. Szerencsére ezek az idők már régen elmúltak, és most már nem kell hozzá vagyonosnak lennünk, hogy élvezzük aromáját például a kompótokban, forralt borban, pácolt húsokban vagy éppen süteményekben.
A jótékony hatásokat a szegfűszeg esetén is bőven lehet sorolni, melyek közt előkelő helyen szerepel, hogy a benne lévő eugenol olaj, baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír. Emellett fájdalomcsillapítóként is hat; a két hatásnak köszönhetően korábban fogászati beavatkozásoknál használták. Másik kiváló tulajdonsága, hogy elősegíti az emésztést, ami valljuk be kifejezetten előnyös a téli időszakban, tekintve, hogy ilyenkor nehezebb ételeket szoktunk fogyasztani, mint az év többi szakában.
Végül, de nem utolsó sorban azt is megemlítenénk, hogy a dohányosok illetve az alkoholproblémákkal küzdők is jól teszik, ha rendszeresen fogyasztják, mivel segít a leszokásban.

Csillagánizs:

Rendkívül dekoratív fűszer, így díszítőelemként is nagy népszerűségnek örvend. Az étkezőben leginkább kompótokban, ragukban, töltött húsfélékben találkozhatunk vele, illetve brownie, mézeskalács ízesítésére kiváló még.
Az egészségre gyakorolt hatásai közt említhető, hogy segíti az emésztést, és emellett antibakteriális és köptető hatása van, aminek köszönhetően a gyógyszeripar is lecsapott rá, köhögéscsillapítót gyártanak belőle.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése