"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. december 15., hétfő

Hundertwasser-ház

Hundertwasser, a különc zseni

Hundertwasser 1928.  december 15 -én   Bécsben született Friedrich Stowasser néven. Egyévesen elveszteti apját; a második világháborút pedig csak édesanyjával éli túl. Húsz évesen beiratkozik a bécsi Képzőművészeti Akadémiára, tanulmányai azonban csak három hónapig tartanak, mivel „unja a tanmenetet". Autodidakta, majd René Bro francia festő párizsi műtermében dolgozik. Klimt, Schiele és Klee képi világa mellett a keleti miniatúrák, a japán fametszetek egyaránt hatottak rá. Első kiállítása 1952-ben nyílt meg Bécsben.

Képei színesek, csillogók, főleg nonfiguratívak. Ő maga művészetét organikus festészetnek nevezi. A festészet mellett az építészet vonzza, képein is sokszor jelennek meg épületek, kupolák, emberi terek. Az építészet terén saját, csak rá jellemző megközelítését a hideg racionalitáson alapuló, funkcionális építészettel szemben határozza meg. Ausztriában már széles körben ismert, mikor első nemzetközi sikerét aratja 1962-ben a Velencei Biennálén. Ettől kezdve a világon mindenhol egyre ismertebbé válik, festőként, építészként és filozófusként is, köszönhetően különleges kezdeményezéseinek, megmozdulásainak is. 

 

Hundertwasser - ház
Vidám színekben pompázó szabálytalan és formabontóan kerekded épületei hagymakupolákkal, tetőkertekkel, eltérő méretű és alakú, élénk keretű ablakaival, kerámiával borított oszlopaival leginkább feldíszített szürrealista fagylaltos kelyhekre emlékeztetnek.
Épületeit könnyen felismerhetjük ezekről az egyéni stílusjegyekről, s különleges díszítőstílusról. A színek és formák, a burjánzó alakzatok a természet színeire és formáira rímelnek. Ötlet, szellem és vidámság mindenhol, a legváratlanabb helyeken és legapróbb részletekben is. Filozófiáját velősen foglalja össze mondása: "Néhányan azt állítják, a házak falakból állnak. Szerintem ablakokból."

/forrás: Almási János /

Legfőbb ihletője a természet volt, ember és természet harmonikus viszonyát kereste.
 
"Az ember nem létezhet természeti környezete nélkül. Az ember Isten földi mása. Isten pedig kreatív,
hiszen megteremtette a világot, a sok madarat, pillangót. Nem csodálatos
teremtmény egy tarka lepke? Az embernek is alkotó módon kell gondolkodnia és
élnie. Ha az ember és a természet kreativitása egymásra talál, akkor minden

probléma megoldható, ami a világunkat nyomasztja. Az építészetet is alá kell
rendelni a természetnek. Az ember ugyanis a legnagyobb kártevő a természetben,
pedig csak vendégségben, átutazóként vagyunk a földön. Ehhez mérten kellene
viselkednünk” – fejtette ki egy ízben. 


A világ minden tájának több mint egy millió látogatójával a Hundertwasser - ház a negyedik legkedveltebb látványossága Bécsnek. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése