"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. december 5., péntek

Nemsokára megérkezik a Mikulás


 A legenda

Szent Miklós püspök jóságával az emberek példaképévé vált. Egyszer egy elszegényedett nemesember leányain segített, akik hozomány híján magukra maradtak és előbb-utóbb a nyomor várt volna rájuk. Az éjszaka ellátogatott házukhoz, és egy-egy zsákocska aranyat dobott be az ablakukon. Innen ered a Mikuláscsomag és az ajándékozás szertartásos megünneplése.
Szent Miklós legendás alakja mára felnőttek s gyermekek számára egyet jelent a szeretettel, az odaadással és a családi ünneppel.

Valóban a kéményen át érkezik?

Tudjuk, hogy létezett, történetét generációról-generációra adjuk tovább gyermekeinknek. Igaz, a Mikulás alakja az évtizedek folyamán "modernizálódni" látszik, de ez így is van rendjén. A világ változik, miért ne változna ő is? Fel tud repülni a tizedik emeletre is, és segítőivel egyetlen éjszaka alatt a világ összes gyermekéhez eljut. Fehér szakálla, piros ruhája, óriási puttonya és csilingelő rénszarvasfogata azonban örökre megmarad olyannak, amilyennek megálmodtuk gyermekkorunkban. Nem az számít, hogy a kéményen vagy az ajtón érkezik, sem az, hogy mit és mennyit hoz. A lényeg, amit minden kicsinek tudni kell: a jóság és a szeretet. A Mikulás mindenkit szeret. Igaz, a rosszabbak olykor virgácsot kapnak, de csak azért, hogy a következő évben hibáikból tanulva jobbá váljanak. A jók egyértelmű jutalomban részesülnek: piros alma, mogyoró, édességek és cukorkák várnak rájuk, megjutalmazva ezzel őket segítőkészségükért, háziasságukért, szófogadásukért

Mesékre igenis szükség van. . Gyermekeinknek szükségük van álmokra, és arra, hogy megtanulják, a jóért jó, a rosszért rossz jár. Mindezt a virgács és a cukorkák ügyesen szimbolizálják, színesítve ezzel a gyerekek értékrendjét. Nem szabad megrövidíteni a gyerekeket ezzel az eseménnyel. Várják csak a Mikulást... , rakjanak rendet a szobájukban, öltözzenek fel szépen, segítsenek a szüleiknek, és higgyék: igyekezetüket, jó cselekedeteiket valaki egész évben figyeli, és egy   téli éjjelen megjutalmazza őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése