"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. december 11., csütörtök

A szeretet ünnepének kellemes ízei nemcsak a süteményekben, a karácsonyi menüben ízletesek, hanem szépségünk ápolói is!

 
Kellemest a hasznossal - bizonyos gyümölcsök és diófélék, melyeket most, karácsony tájékán biztosan előveszünk, az ünnepi vacsora és a finom sütemények alkotórészei, de miközben ételeinkbe tesszük őket, hagyjunk meg egy keveset: természetes és igen hatékony szépségápolók is.
"Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró" éneklik a gyerekek, amikor várják a Télapót. Nos, az alma és a mogyoró nemcsak ételben jó, hanem meg is szépít bennünket!

Alma
Az alma például felel a kiegyensúlyozottságunkért: nemcsak arra jó, hogy a karácsonyi liba hasában a zsírok gyorsabb emésztését segítse elő. Értékes tápanyagokkal rendelkezik a héja alatt, érdemes napi kettőt elfogyasztanunk belőle. Reggel azért jó, mert ha lassan eszegetjük -  testnedveinket felpezsdíti. Este is rágcsáljunk el egyet, mielőtt lefekszünk: jobbat fogunk aludni és megnyugszunk tőle.

Szépítő hatását a szépségipar is alkalmazza. Nagyszerű hatóanyagait hasznosítják krémekben és testápolókban is. Rosttal teli gyümölcs, frissítő a hatása. Az almás tusfürdőktől jobban felébredünk, frissebbnek érezzük magunkat.
Biztosan sokan hallottak már az almaecet jótékony hatásairól: a hajat ezzel öblítve jobb hatást érhetünk el, mint egy-egy drága kencével. Általában fél liter meleg víz és 3 evőkanál almaecet összekeverése elég a ragyogó hajat varázsoló öblítéshez.
Ráncaink csökkentését is rábízhatjuk az almára. Az almakivonatot tartalmazó szemránckrémek, illetve almamag-kivonattal készülő arckrémek a bőr felfrissítésével hatnak. Ha a haj szárítása előtt almakivonatos oldatot fújunk a fürtjeinkre, dús hatást érünk el. Az alma rágcsálása a fogakat is szépíti, hiszen a gyümölcssav tisztít. Ne feledjük: együk is meg az almát, mert kiváló méregtelenítő!
A mogyoró szépít és fogyaszt is
Bár korábban egészségtelennek tartották, a mogyoró gazdag telítetlen zsírsavakban, megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, de E-vitamin is nagyon sok van benne, ezért fogyasztása szebbé teszi a bőrünket. A mogyoróban nincs cukor, de energiát ad. Minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz, a hajszálereket erősíti.
Elősegíti a bőr gyógyulását, és lassítja az öregedés folyamatát. A mogyoróolaj mindenféle bőrtípust táplál és nagyon jól kenhető. Erősíti, feszesíti a bőrt, fenntartja a rugalmasságát, jó állapotát. Vannak arcápolásra alkalmas olajok, melyek serkentik a sejtregenerálódást.

Dió, mandula, hajra és a bőrre
A dióbélnek annyi a tápanyagtartalma, mint egy erősebb húsé. Értékei miatt azonban még a diétázóknak is javasolt napi pár szemet elfogyasztani belőle.  A dió a sima bőrről és a selymes hajról is gondoskodik! Különösen a macadamia-dió alkalmas arra, hogy a száraz bőr és a töredezett haj doktoraként alkalmazzuk.
Olaja telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért remek haj- és bőrápoló. Mélyen és gyorsan felszívódik. A perui dió szépségápoló hatása is ismert, rostjaiból és fehérjéiből állítják elő a morikue nevű, teljes értékű növényi proteint, ez kerül hajápolási termékekbe. Hajerősítő- és ápoló hatása van.
Otthon is készíthetünk saját bőrradírt dióval és mandulával. Egy pohár langyos tejbe morzsoljunk bele egy kocka élesztőt, majd keverjünk hozzá tört diót és mandulabelet. Az így kapott masszát vigyük fel az arcunkra és hagyjuk 20 percig állni. Dörzsöljük le a "maszkot", mossuk le arcunkat vízzel és kenjük be hidratálókrémmel. Egyszerű, olcsó és hatásos pakolás!


A mandula tehát nemcsak a sütik alkotóeleme és dísze, de bőrradírhoz is kiváló alap. Készíthetünk belőle másféle hámlasztót is: keverjünk össze 2 deci joghurtot fél marék tört mandulával, 2 evőkanál mézzel és ugyanennyi búzacsíraolajjal. Kenjünk fel és masszírozzuk arcbőrünkbe. Tizenöt perc után lemoshatjuk: remekül eltávolítja az elhalt hámsejteket.

forrás: napidoktor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése