"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. február 14., szombat

A farsang és a böjt egyik, névadásban ma is igen népszerű határ-szentje Bálint (latinul Valens, jelentése »erős, egészséges«).

   Névünnepe gyertyaszentelő »tizenkettedén«, február 14-én volt. Hogy miért csupán volt? Mert a szigorú zsinat őt is megfosztotta a glóriájától. Az állítólagos Bálint püspök volt, s egy személyben orvos (ezért volt »egészséges«), akit hitéért 269-ben nyakaztak le. Alakja egybemosódott egy másik Bálintéval. Aki ugyancsak szent püspök volt, és kultusza Bajorországban, Tirolban és Ausztriában bontott virágot. A mi Bálintunknak tulajdonított érdemek jó része eredetileg a bajorok Bálintjának glóriáját fényesítette (az ő ünnepét egykoron január 7-én ülték).
Mindkét Bálintot lelkibetegség, nyavalyatörés és szédülés esetén hívták segítségül.
Azok , akiket a frász tört, böjtöt fogadtak, ami nem rótt elviselhetetlen terhet a betegre, mivel február 14-e már gyakran a nagyböjtre esik.

 Bálint mégis inkább a farsang szentje. Nyugat-Európában Bálint és a medveember (Valentine und Urson) nem hiányozhatott a karneváli maszkok sorából. Régi szokás szerint Európa-szerte a farsang a párválasztás ideje (ez a húshagyói vénlánycsúfolásnak, a húshagyóig el nem kelt lányok csúfolásának az alapja). A hagyomány ezt elsősorban Bálinthoz köti. Már a római Lupercalia is az ifjúság párba állásának napja volt. A Bálint-nap dátum szerint a Lupercalia vigíliájára esik. A francia és a horvát néphit szerint pl. a madarak is ezen a napon tartják mennyegzőjüket. Angol hagyomány szerint Saint Valentine napjának reggelén az első másnemű személy, akibe az utcára lépő belebotlik, lesz a jövendőbelije, angolul »valentine«-ja. Valentine-nap estéjén babérlevelet dugnak párnájuk alá az angol hajadonok, hogy megálmodják, ki lesz a mátkájuk. (Apollón szent növényének, a babérnak a leveleire régen azért is pályáztak, mert úgy hitték, rágcsálásuk szerelmi »ihletet« ébreszt.)

A legrégebbi ismert Valentin-napi üdvözlet egyébként írásban Károly orléans-i hercegtől maradt fenn: a londoni Tower börtönből feleségének írt levele 1415-ből származik.

 A levél egy kéziratgyűjtemény részét képezi, a kollekciót a londoni British Library őrzi.


Képtalálat a következőre: „bálint nap hedifarkas”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése