"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. február 2., hétfő

Amikor fáj a torkunk..

A torokfájás az egyik leggyakoribb oka annak, ha orvoshoz fordulunk.

A torok és környéke immunbástyák valóságos hálózatát tartalmazza. Az orron és a szájon át bejutó kórokozók vagy irritáló tényezők itt találkoznak először a szervezetünk immunrendszerével, amely védekezésbe lép ellenük. Ennek jele a gyulladás, amelynek egyik legjellegzetesebb tünete a torokfájás. Ezenkívül jellemző lehet még a torok pirossága, a gombócérzés a torokban, a nyelési nehezítettség, a rekedtség vagy kaparó érzés, az étvágytalanság és az állkapocs alatti nyirokcsomók duzzanata.

Hogyan enyhítsük a torokfájást?

  • Pihenjünk sokat!
  • Fogyasszunk sok – lehetőleg meleg – folyadékot (így a nyálkahártya nem szárad ki)! Kerüljük azonban a szénsavas italokat!
  • Használjunk párásító készüléket: nedvesen tartja a garat nyálkahártyáját!
  • Gargalizáljunk sós vízzel! (Ez szintén segít megőrizni a torok nedvességét.)
  • Tartsuk melegen a torkunkat!
  • Fájdalomcsillapítókat is alkalmazhatunk: ezek többsége a gyulladást és az esetleges lázat is csökkenti.
  • A patikákban kaphatunk torokfertőtlenítő spray-ket vagy szopogatós tablettákat is!
  • Kerüljük a dohányzást, az alkoholt és a csípős ételeket, ezek ugyanis irritálhatják az érzékeny nyálkahártyát!
  • Forduljunk a természet patikájához: együnk mézet, igyunk zsályateát, próbáljuk ki a fokhagymakúrát!


A gyors gyógyulás érdekében ajánlott bőséges folyadékmennyiséget inni. A folyadék nedvesen tartja a nyálkahártyát, így nehezebben tudnak rajta terjedni a kórokozók. A csíraölő, gyulladáscsökkentő, duzzanatot lohasztó gyógynövények tea vagy toroköblögető formájában alkalmazhatók. Ajánlott például a zsálya, a kakukkfű, a kamilla és a mályva tea, különösen jót tesz, ha citrommal és mézzel készíti el őket. Gargalizáljon sós vízzel! Tegyen egy-negyed teáskanál sót egy pohár meleg (nem forró!) vízbe! Nagy koncentrációban a zsálya és a kamillatea is megfelel erre a célra. Vegyen egy forró fürdőt! A gyógyulást segíti a meleg. A meleg fürdő után öltözzön fel melegen, és bújjon ágyba!

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/12543/tippek-a-torokfajas-megszuntetesere


A gyors gyógyulás érdekében ajánlott bőséges folyadékmennyiséget inni. A folyadék nedvesen tartja a nyálkahártyát, így nehezebben tudnak rajta terjedni a kórokozók. A csíraölő, gyulladáscsökkentő, duzzanatot lohasztó gyógynövények tea vagy toroköblögető formájában alkalmazhatók. Ajánlott például a zsálya, a kakukkfű, a kamilla és a mályva tea, különösen jót tesz, ha citrommal és mézzel készíti el őket.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/12543/tippek-a-torokfajas-megszuntetesere


Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/12543/tippek-a-torokfajas-megszuntetesere

 
Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/12543/tippek-a-torokfajas-megszuntetesereAz enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/12543/tippek-a-torokfajas-megszuntetesere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése