"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. február 6., péntek

Szent Dorottya

Dorottya név eredete: A latin eredetű Dorothea régi magyar változata. Egy legenda szerint a név úgy keletkezett, hogy egy ókeresztény lány apjának a neve Dorus volt, az anyjáé Thea, és kereszteléskor ebből a két névből alkották meg a lány nevét, így jött létre a Dorothea.

A művészetben Szent Dorottyát gyakran ábrázolják rózsákkal, amelyeket a fején koszorúba fonva visel. Dorottya a kertészek és a virágárusok védőszentje, neve napján virágot és almát szentelnek a templomokban.

A Dorottya már a XVI-XVIII. században igen gyakori név volt, később veszített népszerűségéből, ez talán Csokonai vígeposzának komikus vénkisasszony figurájának is köszönhető. A XX. század utolsó évtizedében vált ismét kedveltté. Más nyelveken is gyakori név, az angolok Dorothea, Dorothy, a franciák Dorothée, a németek Dorothea, az olaszok és a spanyolok Dorotea formában viselik.

A népszokás szerint Dorottya napján az asszonyoknak nem szabad dolgozniuk, például ha ezen a napon varráshoz fognak, megfájdul az ujjuk.


Dorottya napja ismét csak az időjárásjóslásé. A népi regulák szerint: "Ha Dorottya még szorítja, Julianna tágítja" - vagyis a megfigyelések szerint a hideg még hidegebb lehet, de ugyanez történhet a meleggel is. Ha Dorottya hideg, tíz nap múlva is az lesz .



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése