"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. november 5., kedd

A delfinek


Az emberek szemében talán a legszimpatikusabb állat, a szüntelenül mosolygós képű delfin. Sok történet maradt fenn róluk, amint kimentik a fuldoklókat, vagy a hajókat helyes irányba navigálják. Arisztotelész, Aiszóposz, Hérodotosz, ifj. és id. Plinius és más ókori görög szerzők, elismeréssel írtak a hajótörötteket kimentő delfinekről. Már az ókorban halálbüntetéssel lakolt az, aki megölt egy delfint.

A kecses, intelligens, játékos és barátságos delfinek, egyedülállóan segítőkészek. Azt mondják, hogy a delfin királyi hal, mert az emberek iránt nagyon jó szándékkal viseltetik. A delfin szimbolizálja a tengert, annak erejét és hatalmát. A görögök a delfint a megváltás és a szellemi újjászületés állataként tisztelik. Azt mondják, hogy a delfin látványa a jó szerencse jöttére utal.

Az egyik görög mítosz megörökítette, ahogyan egy delfin megmentette Ariónt. Arión a leszboszi költő és zenész, egy alkalommal sikeres előadó körútjáról, Szicíliából vitorlázott hazafelé, amikor a hajósok megirigyelték a nála lévő sok pénzt, elhatározták, hogy megölik, és elveszik a pénzét. A költő azt kérte utolsó kívánságként, hogy elénekelhessen egy dalt. Miután siratóénekétől meghatódtak támadói, a tengerbe vetette magát, ahol egy delfin a hátára vette, és kivitte a szárazföldre. Arión jóval előbb érkezett meg Korinthoszba, mint a hajósok, akik hencegve mindent elmeséltek Arión barátjának, ezért elnyerték a méltó büntetésüket. E történet megörökítéseként, lett Arión lantjából a Lant, a delfinből, pedig a Delfin csillagkép az északi égbolton.

A delfin, a görög főistennek, a tengerek királyának, Poszeidónnak, a földi megfelelője. Delfinné változik az olümposzi isten, Apollón, hogy delfinként vigye el a jövőjükre kíváncsiakat a delphoi jósdába Püthiához, a híres papnőhöz.

Egyesek a habokból született Aphroditéval is kapcsolatba hozták a delfint. Egy legenda szerint, amikor Dionüszosz, a szőlőtermesztés és bor istene Indiából visszatérve görög földre  Naxosz szigete felé hajózott, a tengeri rablók fogságába került. De hiába verték bilincsbe, azonnal lepattant az a csuklójáról. A kalózok nagy ámulattal figyelték, amint szőlőindákkal és repkénnyel futtatta be az árbocot és a vitorlákat, és ezek után medvévé majd oroszlánná változott. Látván ezeket a csodákat, a tengeri rablók a tengerbe ugrottak, és delfinné változtak.

Egyes arab népek képzetében az él, hogy a delfinek szállítják a halottak lelkeit a túlvilágra. A görögök legendákban is gyakran előfordul, hogy a holtak lelkét a delfinek viszik a Boldogok Szigetére. Több indián törzs szintén úgy véli, hogy a delfinek közvetítenek az igazi világ és a túlvilág között. A keresztényeknél a szigonyra, vagy keresztre feszített delfin, Jézus Krisztus alakjához kapcsolódik, és a feltámadás valamint megváltás jelképe. Az alkimista hagyományban, mint a misztikus újjászületés szerepel. A delfint gyakran ábrázolják talizmánokon és a zászlókon.

Rossz ómen, és szerencsétlenség hoz, ha megsebesítenek egy delfint. Időjósként is alkalmazhatók, ha a delfinek jó időben játszadoznak, vagy közel mennek a parthoz, szeles idő várható. Ha delfinek dél felé úsznak, rossz idő lesz, ha észak felé tartanak, jó idő várható.


Amikor viselkedéskutatással foglalkozó tudósok elkezdték figyelni a delfinek világát, meglepő dolgoknak lettek tanúi. Néhány kutató vizsgálatok céljából delfineket akart befogni az Egyesült Államok partjai közelében. Erre meglehetősen kétes módszert alkalmaztak: egy csoport közelébe érve felrobbantottak egy kevés dinamitot a víz alatt. A robbanás zaja és lökéshullámai elkábítottak egy állatot, a tudósok pedig egy érdekes eseményt figyelhettek meg. Ez a kábult jószág, mivel a delfin emlős és tüdővel lélegzik, megfulladt volna, ha elmerül. De társai segítségére siettek: kettesével aláúsztak, és a víz színe fölött tartották orrlyukát, hogy levegőhöz juthasson. Mikor a segítőtársak kimerültek, két másik állt a helyükre, és addig folytatták így, míg a kábult delfin kellőképpen magához nem tért.

Ilyesfajta egymás közötti segítségnyújtást azóta többször és több helyen is megfigyeltek, ennél fogva létezését ma már tényként kezelik. Innen már csak egy lépés az, hogy szükség estén ne csak fajtársuknak próbáljanak segíteni a jóindulatú állatok. És valóban, történt erre is példa. Florida partjainál lökdösött ki a vízből egy fürdőző nőt a vízből egy delfin. Ami azt illeti, olyan helyzet is előfordult, hogy ezek a segítőkész állatok némileg túlzásba vitték a jó szándékot. Egy hatalmas, a tenger élővilágát bemutató akváriumban egy velük egy medencében levő kis termetű, betegségbe esett cápán próbáltak segíteni. A cápa azonban, kopoltyúval lélegző hal lévén, éppen a vízből kiemelve kezdett fulladozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése