"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. november 4., hétfő

Kávé

Aki kávézik,  tovább él..



A témában elkészült eddigi legnagyobb tanulmány eredménye azt mutatja, hogy a kávéivás hozzájárul az egészséghez, mi több, valamivel tovább élnek a fekete nedű szerelmesei.

A 402 ezer ember adatainak elemzéséből összeállt tanulmány szerint a koffeintartalmú és a koffeinmentes kávé is előnyös hatású.
Számos olyan vegyület van a kávéban, amely hozzájárulhat az ital előnyös hatásaihoz, így antioxidánsok és olyan anyagok, amelyek segítik a rák megelőzését, de maga a koffein nincs ezek között.
forrás: NET,origo

 Kávé és tea


A koffein másként hat, ha teában, és másként, ha kávéban isszuk. Egy csésze kávé után öt perccel a koffein már kimutatható a szervezetben, a maximális koncentrációját fél óra múlva éri el, majd az élénkítő hatás rövid idő alatt el is múlik, 3-4 óra múlva pedig újra elálmosodunk. A kávé gyors hatásának fő oka, hogy felszívódása már a gyomorban megkezdődik, a teából viszont csak a bélrendszerben, fokozatosan szabadul fel a koffein, így felszívódása a szervezetben lassabb ütemű - ezért a tea kevésbé gyorsan hat, de hosszabb távon frissít.

Jóslás kávézaccból





A kávézaccból való jövendölést évszázadok óta gyakorolják a Közel-Keleten és Ázsiában, és a teafűolvasás mellett ősidők óta a legnépszerűbb prognosztizáló technikák közé tartozik. A 19. században a tasszeográfia (tealevélből, kávézaccból vagy borüledékből való jóslás) tudománya újra az érdeklődés középpontjába került, és az emberek szívesen figyelgették a csésze aljára leülepedő szemcséket, hogy megtudhassák a jövőjüket. A kávézaccjóslás olyan hatékony eszköz, ami meditatív betekintést enged a tudatalattidba, és ha pl. két kézzel fogod a bögrét, összehangolhatod a két agyféltekét, ami ösztönzőleg hat a kreatív problémamegoldásra. A kávézaccból való jóslás szabadjára engedi a képzeletedet, amelynek segítségével létrehozhatsz egyéni értelmezéseket, megoldásokat, és szórakoztató, kreatív módon hallgathatsz a belső hangodra. Ne feledd, a jóslás is egyfajta művészet, így minél többször gyakorlod, annál ösztönösebben kaphatsz választ a kérdéseidre.

A jóslás során három dologra kell különösen figyelned: a csésze alján, a közepén és a tetején megjelenő jelekre. Az alsó rész általában emberekre, helyzetekre vagy múltbéli dolgokra utal, a középső a jelenről árulkodik, míg a felső rész azt jelzi, hogy mi közeledik a jövőben. A jobb oldalon kirajzolódó formák általában pozitív tartalmúak, míg a bal oldalon lévő jelek rossz eseményeket, ellenségeket vagy betegségeket mutatnak. Ne aggódj, ha az elején semmit sem látsz, mert a megjelenő képek nem lesznek olyan egyértelműek, mint pl. egy fénykép, sőt, első ránézésre akár homályosnak, hiányosnak vagy érthetetlennek is tűnhetnek. Lép át az elméd korlátait, és engedd útjára a képzeletedet, ezáltal könnyebben értelmezheted a kávézaccból összeállt különböző képeket. Minden szimbólumnak (pontok, körök, háromszögek, négyzetek, állatok, tárgyak, számok, betűk) van értelme. Íme néhány konkrét példa arra, hogy mit olvashatsz ki a kávézaccból:
A kávézaccból való jóslás a ciprusiaknál, a törököknél és az araboknál is hagyományos jóslási forma.
Kell hozzá egy nyeles kávéfőző, személyenként egy-egy teáskanál porrá őrölt kávé, egy kanál cukor és egy csészényi víz. A kávét, a cukrot és a vízet alaposan össze kell keverni a főzőedényben, majd kevergetve felforralni. Az első forralásból öntünk egy kis vízet mindegyik csészébe majd visszarakjuk a tűzre, mikor újra elkezd forrni megint öntünk a csészébe és ezt még1x megismételjük.Amikor a kávé leülepedik és kicsit kihűl,meg kell inni. A csésze alján maradó zacc a jóslás alapja. A következő módon....
A csésze tetejére helyezzük a csésze tányérját, majd hirtelen átfordítjuk és balról jobbra 3x megforgatjuk. Letesszük.Kicsit várunk majd felemeljük a csészét és egy szalvétára helyezzük.Megvárjuk hogy a zacc megszáradjon és kezdődhet a jóslás.

JELEK:(a leggyakoribbak)

Egyenes vonal, vagy bármely olyan alakzat, ami egyenes irányt mutat: nyugodt, kalandoktól mentes élet
Egyenes vonal más vonalakkal keresztezve vannak: kellemetlenséget jelez, balesetet, akadályt, hakereszt jelenik meg akár halált is jelenthet
Sok kis vonal egymás körül: gazdagságot, sok pénzt jelent
Félkör alakú vonal: hűtlen barát
Kis görbe vonal: kis betegség, rosszul lét
Sok görbe vonal: az ügyek nem jól alakulnak
Négyzet alakú jel: boldogság, szerelem, biztonság
Háromszög: siker az üzleti életben
Korona háromszögekből: siker a szerelemben
Egy nagy tojás: esküvő
Nagy tojásban kör alakú pontok: gyermekáldás
Kereszt: ismerős halála
Két kereszt: boldog öregkor
Három kereszt: sikeres karrier
Sok kereszt: nagy bosszúság
Ház: családi boldogság
Ajtó: biztos karrier
Pap vagy pálmaág: anyagi jólét
Virág vagy csillag: boldogság, siker a szerelemben
Fa: boldogság, védelem
Fekete hal: jó hír
Fehér hal: félelem
Szamár: gondoskodás a családról
Teve: a helyzet jelentősen javul
Elefánt: siker
Kutya: hűséges barát
Kakas: pletyka
Nyúl: családi gyarapodás
Sárkány: magasra törés
Sas: lelki szabadság
Madarak: jó hír
Bogarak: szomorúság
Nap: hosszú ideig tartó boldogság
Hegyek, dombok: nehézség

Kávé horoszkóp

Kos: Kedveli a kalandokat, és állandóan úton van. Emiatt a tripla adag eszpresszót kedveli, hogy legyen energiája.

Bika: Makacsnak születtek, emiatt kiválasztanak egy bizonyos kávéfajtát és jó ideig hűségesek lesznek hozzá. Például egy egyszerű, mégis elegáns Cappucinót.

Ikrek: Mindig a legújabbat választják a piacról (illetve üzletből), nem számit annyira, hogy eszpresszó vagy cappucinó. Valószinű, hogy a legjobban egy dupla Caffe Latte teszi őket boldoggá, félig koffeinmentesen, félig normálisan.

Rák: Koffeinmentes kávét szereti, a koffein idegessé és lobbanékonnyá teszi őket.

Oroszlán: Kávérajongó, és nem kizárt dolog, hogy nincs kávéautomatája. Egy csicsás csészébe töltött eszpresszó jellemezheti, ami segítségével a figyelem központjában maradhat egész nap.

Szűz: Zárkózottsága lévén egy egyszerű kolumbiai kávét kedvelne. Mindenki tudja, hogy ez jó, és biztos benne, hogy függővé teszi. Sosem fogadna el egy rossz kávét.

Mérleg: Még az innivalók között is az egyensúlyra törekszik. Szerinte egy kávé tejjel az ideális. Persze egyenlő részre elosztva.

Skorpió: Elbújik egy nagy bögre kávé mögött... jó sok tejjel. De senkinek sem kell tudnia erről. Mintha titok lenne a Skorpió jellemzője, igy sosem tudhatod, mit iszik.

Nyilas: Ma egy karamelles kávé, holnap egy frappé. Ő sem tudja biztosra. Mindegyiket szereti, ugyanakkor egyiket sem. Minden tipust kipróbál szezontól, hangulattól és ajánlatoktól függően.

Bak: Mindig a leghatásosabb módót keresi, tehát talált egy megoldást kávézás terén is. Egy eszpressó megoldja az energia kérdését, ugyanakkor időtakarékos is. Nem szeretné, ha meg kellene álljon a tennivalóival egy kávé miatt.

Víizöntő: Szeret kísérletezni az ízekkel, és mindemellett új íz- világokat teremt. Nagy valószinűséggel sosem iszik meg két egyforma ízű kávét. Keveri, méricskéli, és addig próbálgatja, amíg meg nem találja a számára legfinomabbat.

Halak: Általában kávé helyettesitőket keres. Nem igazán kedveli a kávét, de ha mindenképp meg kell igya, hozzáad egy csepp különlegességet: tejszínhabot, alkoholt vagy akár gyümölcskrémet.

1 megjegyzés:

  1. "Aki kávézik tovább él." -lehet, talán. Az viszont tuti, hogy jobban érzi magát :) Hallottatok már arról, hogy hangulatfüggő kávét igyatok? Itt: http://fon.gs/hangulatkavezo meg lehet nézni, hogy milyen hangulathoz milyen ízesítésű kávét érdemes párosítani.

    VálaszTörlés