"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. november 25., hétfő

Megérkezett a tél

Itt a tél..

A téli napokban az a jó, hogy hosszú esték állnak rendelkezésünkre.
Kezünkben egy testet-lelket melengető itallal beszélgessünk nagyokat, ha pedig egyedül vagyunk, vegyünk egy jó könyvet, burkolózzunk be egy jó meleg takaróba, kortyolgassunk  finom meleg teákat, forralt  bort. 

A forralt bor
A forralt bort általában a karácsonyi szezonnal asszociáljuk, mivel a karácsonyi vásárok nélkülözhetetlen itala. Azonban egy bögre finom, fűszeres, forró bor jól esik a többi hideg, téli napon is .. Mivel az egyik legnépszerűbb téli ital, így rengeteg verzió és forralt bor recept létezik .

A forralt bor név meglehetősen félrevezető – ugyanis pont az a lényege az italnak, hogy nem szabad felforralni! Csupán felmelegítjük, miközben folyamatosan kevergetjük is!

Létezik fehér és vörösboros forralt bor is – bár a vörösborból készült verzió a klasszikus.

Fűszeres forralt bor:
1 üveg vörösbor
2-3evőkanál cukor
1/2 narancs
1 fahéjrúd
néhány szem szegfűbors

A bort melegedni tesszük a cukorral, a fahéjjal és a szegfűborssal. A narancs héját lereszeljük, a fehér részt lehámozzuk, a húsát cikkekre szedjük és a jól felforrósodott borhoz adjuk a reszelt héjjal együtt. Tovább már nem is forraljuk, hanem lefedve meleg helyen pihenni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

  Poharakba szűrve, narancscikkekkel díszítve kínáljuk."A bor vidámmá hangol,
gondjaidat felejteti!
A tea élessé teszi a szellemedet,
gondjaidat legyőzi"
/Kinai közmondás/

A lélekmelegítő, serkentő hatású tea kétségkívül az egyik legváltozatosabb és legegészségesebb ital. Egy kínai mondás úgy tartja: „Inkább étlen három napig, mint tea nélkül egy napig." Más felfogásban pedig: „A tea maga a folyékony bölcsesség." A tea örökzöld cserje,karcsú piramis alakú  koronával. Levelei sötétzöld színűek.  Az első botanikai leírás 1654-ben jelent meg Marsigli Novus Atlas munkájában. Tudományosan Linné adott róla elsőnek meghatározást.

Mi van a  teában?
Cseranyagok  aromaanyagok, teanin, koffein, ásványi anyagok. A tea legfontosabb összetevője élettani szempontból a koffein, amelynek értágító hatása van, ezenkívül a szellemi tevékenységet is élénkíti.
A teából művészet, költészet fakad, a tea a mindennapi életet a képzelet színes fátyolával borítja.

A teaívás elterjedése a buddhizmushoz kötődik: a szerzetesek éjjeli imádkozásaik alatt áloműzőnek itták, eredetmítosza is innét ered.

Ősi kínai mítosz szerint, az Indiából érkező  Bodhidharma /kínai neve Ta-Mo/ buddhista szerzetes égi adományként kapta a teát. Állítólag India egyik uralkodójának a fia volt, tengeren érkezett Kantonba, más  elbeszélések szerint fáradságod úton a hegyeken keresztül,  hogy Buddha vallásának megerősítését hozza, ezt pedig hosszan tartó éjszakai elmélkedésekben látta. Szeme olykor cserben hagyta: elmélkedés közben elszunyókált. Egy alkalommal azonban megdühödve, szempilláin állt bosszút, kitépte őket. A legenda szerint a földre hullott pillákból sarjadtak az első teacserjék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése