"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. november 9., szombat

A mantra

 
 A mantra szó két szanszkrit szótagból származik: man "elmét" jelent, tra pedig „tisztítani”, vagyis durván fordítva a mantra szó „elmetisztítást” jelent.  A mantra kis versike, imádság, de akár egyetlen szó vagy hangsor is lehet. Valami, amit mondogatni, mormolni kell, és ezáltal fejti ki hatását. Az imától abban különbözik, hogy nem a szavak értelme, hanem a hangok sorrendje fontos, és hogy nem csupán kapcsolatot teremt a természetfölöttivel, de a hangok rezgésével fizikailag-mentálisan is hat az emberre.

 Régen a mantrákat gyógyításként, a kívánságok teljesülése céljából is mondogatták, de legfőbb szerepe az volt, hogy a megvilágosodáshoz segítse a spirituális útkeresőt. Gyöngyöket vagy imafüzéreket morzsoltak hozzá, hogy a koncentráció teljesebb legyen.

  A mantrák hatása az őket felépítő hangok rezgéséből adódik. Körülöttünk minden rezeg, mi magunk is, legkisebb atomjaink is rezgésekből állnak. A rezgések pedig hatnak egymásra – ezt használják ma fel a biorezonanciás készülékek is. Régen pedig (gondoljunk csak a sámánokra), minden spiritiuális utazáshoz használták a hangok, dobok rezgését, ritmusát. Az emberi agy a ritmikus, ismétlődő hangokkal befolyásolható, a tudatállapot magasabb szintre hozható a segítségével.

 Az ősi mantrák úgy lettek megalkotva, hogy a bennük található hangok szimbóluma, sorrendjük, jelentésük és rezgésük mind-mind az elme felszabadítását célozza. 

 /A legismertebb mantraként használt szótag az om vagy aum, míg a legismertebb mantrák a Haré Krisna mantra, a Gájatrí mantra, és a buddhizmusban használt Om mani padme hum  vagy Om mani peme hung mantra./ 

 A szavaknak-gondolatoknak ereje van, ha pedig sokat ismételjük őket, megerősítjük, megizmosítjuk ezt a gondolattestet. Ugye, mindannyian hallottuk már: „ne mondogasd, mert megtörténik!” Így hát érdemes olyan dolgokat mormolgatni, amelyeknek vágyjuk a beteljesülését, pl. „sikeres vagyok”, „egészséges vagyok” stb. Meditációval, imádságokkal, mantrákkal befolyásolhatjuk életünk menetét, saját harmóniánkat – érdemes kipróbálni hát ezt az ősi tudományt!

 forrás:  Mantrák


A kutatók értékes eszköznek találták a gondok leküzdéséhez a mantrák használatát. Olyan, mintha "szünet" gombot  nyomnának meg az elmében. A mantrákat a stresszes, de a nyugodt perceinkben is használhatjuk. "Lecsendesíthetjük" az elménket, mondogathatjuk egyszer-kétszer, de akár 20 percen keresztül is.
 (forrás: Napidoktor)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Hédi annyi információval szolgálsz, amit szívesen és érdeklődve olvas az ember, hogy csak nehezen tudok elszakadni a blogból. Most jól kikupáltam magam egy időre. Gratulálok a sokszínűségedhez. Szeretettel Jega Ibolya

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Kedves Ibolya!

    VálaszTörlés