"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. november 28., csütörtök

Az üstökösök mindig lázba hozzák a csillagvadászokat..



Ma lesz a legközelebb a Naphoz az ISON üstökös. Ha túléli, gyönyörködhetünk benne. És jön a Lovejoy is.
Örülhetnek az üstökösvadászok, úgy tűnik, van esély rá, hogy az ISON túléli a napközelséget, és távolodva tőle láthatjuk felfényesedő csóváját. Az ISON ma 19.38-kor lesz legközelebb a naphoz. A csillagászok azt remélik, hogy az üstökös nem esik szét, és 29-30-án a napfigyelő szondákon ismét megfigyelhető lesz.
Szabad szemmel december 2-tól van esélyünk megpillantani az égi jelenséget, és december első hetében a hajnali égbolton, napkelte előtt láthatjuk a látványos csóvát.
Az évszázad üstökösének is nevezett ISON mellett még egy üstökösben gyönyörködhetünk idén. A Lovejoy az előrejelzések szerint kedvező körülmények esetén akár szabad szemmel is megfigyelhető lesz év végéig, amii azért is nagyszerű lenne, mert 346 évenként tűnik fel a Nap közelében.

A Lovejoyt szeptember elején fedezte fel egy ausztrál amatőr csillagász, Terry Lovejoy. Ez hajnalonként látható a keleti égbolton.
Forrás:Fényörvény
Kép: Juan Carlos Casado felvétele a Tenerife szigetén található Teide Obszervatóriumból készült november 21-én hajnalban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése