"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. november 9., szombat

A hat gyógyító hang

Évezredek óta az emberi hang nyugtató gyógyító és inspiráló ereje tudott és elismert volt a világ valamennyi kultúrájában. Anyák ösztönösen altatódallal nyugtatták kisbabáikat, az ének szerzetesek meditációjának tartozéka volt, az emberek dallal kötődtek egymáshoz és a föld ritmusához munka közbeni éneklésükkel. Manapság elvesztettük a kapcsolatot ezzel az egyedülálló emberi képességgel.


1. A tüdő gyakorlata: az első gyógyító hang SzSzSZSZ

Üljünk egy székre, irányítsuk figyelmünket a tüdőnkre. Fordítsuk kifelé a tenyerünket és emeljük a fejünk felé. Képzeljük el és érezzük, hogy a tüdő burka teljesen összenyomódik. A száj helyzete a tüdő hangjának képzésekor: zárjuk össze az állkapcsunkat, hogy a fogak összeérjenek.Kissé húzzuk hátra a szájunk szegletét.

2. A vese gyakorlata a második gyógyító hang. HÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ

Figyeljünk a vesénkre, kulcsoljuk össze kezünket a térdünk körül.
Kerekítsük ajkunkat és képezzük a gyertya elfújásánál hallatott hangot.Nyomjuk hasunk közepét a vese irányába.

3.A máj gyakorlata:a harmadik gyógyító hang SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

Figyelmünket irányítsuk a májunka. Lassan emeljük karunkat a fejünk fölé, fűzzük össze újainkat és fordítsuk ki a tenyerünket,nyomjuk kifelé a tenyerünk tövét.Nyomjunk erősebben a jobb karunkkal. majd tenyerünk tövével nyomjunk kifelé.
-lélegezzünk ki az SSSSSSSSSSSSSSS hanggal

4. A szív gyakorlata a negyedik gyógyító hang HAAAAAAAAAAAAAAAA

Irányítsuk figyelmünket a szívünkre. Vegyük fel ugyanazt a testtartást, mint a máj hang gyakorlásakor. Nyomjunk erősebben a bal karunkkal. Száj nyitva, ajak lekerekítve. Kissé nyissuk ki a szánkat kerekítsük ajkunkat és lélegezzünk ki a HAAAAAAAAAAAAAAAAA hanggal.
.

5. A lép gyakorlata az ötödik gyógyító hang KHÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ /az elején erős, torok h/

Figyelmünket irányítsuk a lépre.Vegyünk mély lélegzetet,helyezzük kezünket a gyomrunkra úgy, hogy a mutatóujjak a szegycsonttól kissé balra kifelé legyenek.Lálegezzünk ki KHÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ hanggal, lélegezzünk lépbe, a hasnyálmirigybe és a gyomorba.

Hármas melegítő gyakorlata a hatodik gyógyító hang

Feküdjünk hanyatt. Ha fájdalmat érzünk a keresztcsont tájékában emeljük meg térdünket egy párnával Hunyjuk be a szemünket és vegyünk mély lélegzetet.
Lélegezzük ki halkan a HIIIIIIIIIIIIIIIIII hanggal és érezzük, amint egy nagy henger kipréseli belőlünk a levegőt a mellkas tetejétől az alhasig. Képzeljük el, hogy a mellkas és a has olyan lapos, mint egy ív papír, érezzük magunkat könnyűnek és üresnek. Pihenjünk ebben a helyzetben normális légzéssel.Ismételjük meg a gyakorlatot háromszor, vagy hatszor, vagy még többször, ha még mindig teljesen ébren vagyunk. A hármas melegítő hangját oldalt fekve, vagy széken ülve elalvás nélküli lazításra is használhatjuk.


Igyekezzünk naponta gyakorolni a hat gyógyító hangot. Különösen jó lefekvés előtt, mert mély, lazító álmot hoz.

Használjuk a hat gyógyító hangot intenzív fizikai mozgások után, mint pl. az aerobik, illetve olyan típusú jóga gyakorlása után, amely sok hőt halmoz fel.
Tartsuk be a hangok megfelelő sorrendjét.
Mindig a megadott sorrendben gyakoroljunk. Kezdjük a tüdő hanggal /ősz/ ezt kövesse a vese hang /tél/ majd a máj hang /tavasz/, azután a szív hang /nyár/ a lép hang végül a hármas melegítő hangja.

Ha valamelyik szervünkben problémát észlelünk, az illető szerv gyakorlatát végezzük el többször önállóan, a többi gyakorlat nélkül.



Évszak,szerv, hang

Az adott évszakban uralkodó szerv fokozottabban működik, és több hőt termel. Ezért az illető hangot többször ismételjük. Ha nagyon kevés időnk van vagy túl fáradtak vagyunk, elég ha csak a tüdő és a vese hangját alkalmazzuk,

A két hang közötti kis pihenés fontos, ezalatt jobban odafigyelünk és tudatos kapcsolatot alakítunk ki szerveinkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése