"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. november 18., hétfő

Novemberi köd

Ködös hajnalok, levelüket lassan elvesztő, egyre csupaszabb fák.

November az ősz utolja, nem sok kell hozzá, s: „November, december, lábon áll a hóember.” 

November a legködösebb hónap itt a Kárpát-medencében, ez az időjárási helyzet nem kapcsolódik frontokhoz. Akkor alakul ki, ha felettünk napokig nagy kiterjedésű anticiklon alakítja az időjárást. Az "eseménytelen" időben, felhőtlen éjszakákon, amikor a levegőben elegendő vízpára van, hajnalban a felhőképződéshez hasonló folyamat játszódik le.
Ilyenkor a felszín éjjel erősen lehűl, lehűti a fölötte lévő felszín közeli levegőt, ami telítetté válik, azaz alacsonyabb hőmérsékleten már nem tudja ugyanazt a mennyiségű vízgőzt magában tartani. A vízgőz apró cseppekben kicsapódik a levegőbe, és kialakul a köd.

A hideg légpárna a Kárpát-medence egyik éghajlati sajátossága, a medence jellegből adódik. Ez általában napokig tartó folyamatosan ködös, nyirkos időt eredményez gyakori szitálással, ónos szitálással. Ködös időben áll elő az a furcsa jelenség, hogy a hegycsúcsokon melegebb idő (és ráadásul napsütés) van, míg a ködben úszó alacsony területeken hideg.
/meteoline/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése