"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. április 10., péntek

1755. IV. 10-én született Samuel Christian Friedrich Hahnemann német orvos



A homeopátia szó görög eredetű, jelentése: „hasonló betegség”, ezért magyarul „hasonszenvi gyógymód”-nak is nevezik. A homeopátia alapgondolata, hogy „hasonlót hasonlóval gyógyítunk”. A terápia alapelve, hogy ha egy anyag nagyobb mennyiségben előidéz bizonyos tüneteket, akkor kis mennyiségben alkalmazva mellékhatások nélkül gyógyítani képes az ugyanazokat a tüneteket kiváltó betegséget.


A homeopátia atyja, Samuel Hahnemann német orvos   az életerő fogalmát vezeti be újra, amellyel Hippokratész is tisztában volt.
Az életerő az alapvető életenergia, amely az élettelen anyagot élővé varázsolja. 

Hahnemann önkísérletet végzett, amikor a malária gyógyításához használt kinint bevette. Azt tapasztalta, hogy a maláriához hasonló tünetek jelentkeztek rajta.
Így jutott arra a következtetésre : általában is igaz az, hogy egy betegséget az a szer fog maradéktalanul meggyógyítani, amely egészséges embereknek adva ugyanazt a tünetegyüttest okozza.

 Hahnemann észrevette, hogy ha a szereket nagyobb hígításban használja, nem csak veszélytelenebb, hanem hatékonyabb szerhez jut.  Kidolgozta a homeopátiás szerek készítésének speciális eljárását, a potenciálást, amellyel egymás utáni, többszörös, nagymértékű (tízszeres, százszoros) hígítások sorozata után, ütögetéssel olyan nagy hígítású szert készítenek, amely többnyire a kiindulási anyag egyetlen fizikai, kémiai alkotóelemét, atomját, molekuláját sem tartalmazza, pusztán az illető szerre jellemző rezgést, mint információt.

Hahnemann mintegy száz szert vizsgált meg és próbált ki - melyeknek majdnem mindegyike ma is használatban van - noha a homeopátiás orvosságok száma azóta többszörösére nőtt. A homeopátiás szereket növényi, ásványi, állati eredetű anyagokból állítják elő, a szervezetbe viszont olyan minimális mennyiségben kerülnek, hogy gyakorlatilag nincs is bevitt anyag, csak potencia. A homeopátiával Hahnemann megalapozta a természetes gyógyítás holisztikus rendszerét, amely az egész embert kezeli, nemcsak az egyes tüneteket…

.




Forrás: Homeopátiás orvoslás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése