"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. április 7., kedd

Egészségügyi Világnap

Április 7. az Egészségügyi Világnap, mivel 1948-ban ezen a napon az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet a (WHO).

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete. Célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, továbbá a környezet aktív védelme.

Székhelye a svájci Genfben található. „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota” fogalmazta meg a szervezet alapokmánya, amely 1947. április 7-én lépett életbe: ez a nap azóta az egészségügyi világnap, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet egy-egy világméretű egészségügyi problémára.

Fő funkciói: világszintű iránymutatás az egészségügy területén, együttműködés a kormányokkal a nemzeti egészségügyi programok tervezésében, irányításában és értékelésében, megfelelő egészségügyi technológia, információ és szabványok kifejlesztése és átadása.

A szervezet kiterjedt segélynyújtási, kutató- és irányítási tevékenységet végez az egészségvédelem minden területén, különösen a fertőző betegségek, a járványok, a gyermekbetegségek, a szív- és keringési zavarok, a rák és az AIDS okainak feltárása, a betegségek természete, megelőzése és gyógyításuk terén.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) minden évben választ egy fontos területet az Egészségügyi Világnap témájaként, idén az Élelmiszerbiztonság témakörére került sor.

A nem biztonságos, fertőzést okozó ételek fogyasztása körülbelül 2 millió ember halálát okozza évente, ezen belül sajnos sok gyermekét is.

Ahogyan az élelmiszer ellátásunk egyre globálisabbá válik, úgy egyre több veszéllyel is nézünk szembe, így az egyre hatékonyabb biztonsági rendszerek bevezetésének szükségessége nyilvánvalóvá vált országhatáron belül és országok között is.

A teljes körű élelmiszerbiztonság megvalósítása kizárólag az összes terület együttműködésével érhető el, „szántóföldtől az asztalig”.

„5 kulcs” a biztonságosabb ételekért:

1. Higiéné
2. Kezeljük külön a nyers és elkészült ételeket
3. Alaposan hőkezeljük a nyersanyagokat
4. Tároljuk az ételeket megfelelő hőmérsékleten
5. Használjunk fel biztonságos vizet és alapanyagokat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése