"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. április 1., szerda

Húsvét - tojásfestés


A húsvét elengedhetetlen kelléke a hímes tojás.

Festés előtt mossuk meg alaposan (és óvatosan) a tojásokat mosogatószerrel, majd öblítsük le őket. A mosásnak két fontos célja van. A mosással, zsírtalanítással ugyanis a tojás felületén egyenletesen tapad meg a színanyag. Másrészt a mosással eltávolítjuk a tojáshéjon esetlegesen előforduló baktériumokat. Fehér héjú tojásokat forrástól számítva lassú tűzön 30 percig főzzük, s hogy ne repedjen meg, 1 kanál sót tegyünk bele. (A hosszú főzés azért kell, mert így nem romlik meg a tojás.) Festésnél szebb és tartósabb hatást érünk el, ha kevés ecetet (2 evőkanál 0,25 l vízhez) adunk hozzá a színező oldathoz és a tojást sokáig hagyjuk állni benne (akár másnap reggelig a hűtőszekrényben). Ha forró oldatban színezünk, a hatás erősebb, de ha meg akarjuk enni a színes tojásokat, akkor célszerűbb a „hideg” eljárást választani. Az alábbiakban természetes anyagokat mutatunk be, amelyekkel szép húsvéti tojásokat festhetünk.

A magyar népi hagyományok szerint a húsvéti tojásokat pirosra kell festeni: a vörös szín Krisztus vérét jelképezi. Egy Körmendről származó monda szerint egy asszony a kosarában tojást vitt, letérdelt a kereszten függő Jézus elé, akinek a vére a tojásokra hullott és megfestette azokat.

- Készítsünk jó erős csipkebogyó teát. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Így rózsaszínű tojásokat kapunk.

- Tegyük egy edénybe jó néhány vöröshagyma héját, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd tegyük bele a főtt tojásokat, vörösesbarna színt kapunk. Lila hagymával lila színt tudunk készíteni. A szín árnyalatai annál mélyebbek, minél több ideig tartjuk az edényben a tojásokat.

- Vágjuk apróra a vöröskáposztát, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. A káposzta leve bíbor színű, de a tojásokat kékre festi. Csak hidegen használható a festékanyag!

- A halványsárga színt narancs héjával lehet elérni. A módszer lényege, hogy 20 percig főzzük a narancshéjat, majd beletesszük az előre megfőzött tojásokat.
Narancssárga tojást kapunk, ha a vízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.

- Vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. A oldat a tojásokat zöld színűre festi.
- Csalán- vagy nyírfalevéllel zöld, céklával lila színű tojások készíthetők. Ha a színük túl halvány, a vízben hagyjuk lehűlni.

Barna: 2 dl meleg vízhez adjunk 1 evőkanál instant kávét és 1/2 kanál ecetet. Áztassuk a lében a főtt tojásokat amíg a kivánt színt el nem érik.

Szintén tojásfestéket nyerünk, ha a színes krepp-papírokat ecetes vízbe áztatjuk.  Az ecet ugyanis  könnyen kioldja a papír színét, s a tojásokat ugyanolyan szépen befogja. 


A tojás az új élet, a kikelet szimbóluma. A tojásfestés hagyománya évezredekre vezethető vissza, a perzsák már 3000 évvel ezelőtt ajándékoztak egymásnak a tavasz első napján vörösre festett tojásokat. Ennek hagyománya átterjedt Európára is, az ókori görögök és rómaiak is festett tojással ünnepelték a tavasz érkeztét, majd a keresztények a 13. században kezdték el a festett tojást a húsvéti ünnepekhez kötni.
A tojás az élet, a világ, a teremtés, a feltámadás és a termékenység szimbóluma.
Alsó része a földet, teteje az eget, sárgája a Napot, fehérje a Holdat jelképezi.




forrás:
Biró Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése