"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. április 18., szombat

Műemléki világnap. - április 18.

A műemléki világnapot az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte.

Ha magyarként valamire igazán büszkék lehetünk, azok a felbecsülhetetlen értékű műemlékeink. Ma az országban közel 14 ezer műemléket, épületet, illetve épületegyüttest tart számon a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

Református templom, Csaroda
 
A XIII. század második felében épült a késő román stílusú falusi templomok egyik legszebbike. A templombelsőben XIII-XIV-XVII. századi falfestések is láthatók.
A szentély bordás boltozata a XIV. század végén épült, a nyugati homlokzat fölött emelkedő körerkélyes torony tűhegyes; zsindellyel fedett sisakban végződik. Nemcsak a templombelsőben, de a külső homlokzaton is megőrződtek részletek az 1642-ben készült népies falfestésből.
 

A budapesti Szent István-bazilika a maga 96 méterével Magyarország harmadik legmagasabb épülete. 
Az 1397-ban épített tatai vár Magyarország egyik leghíresebb vizesárokkal körülvett vára.A jáki templom a hazai középkori monostorok közül az egyedüli, amelyik épségben fennmaradt.A fertődi Esterházy-kastély


Képtalálat a következőre: „fertődi kastély”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése