"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. április 9., csütörtök

Április hónap gyógynövénye a pitypang

Származás

Az 1600-as évek elejei könyvek már tartalmaznak utalást a növényre, eredetéről azonban nem szólnak. Európában úgyszólván mindenütt előfordul, hazánkban vadon szintén igen gyakori gyomnövény.

Érdekesség

Francia neve - Pissenlits - nem mást jelent, mint ágyba pisilést, köszönhető ez a növény közismerten jó vízhajtó hatásának.

Jellemzés
A pitypang nem más, mint a mindannyiunk gyermekkorából jól ismert gyermekláncfű.    Ízét azonban valószínűleg már kevesebben ismerik.

A pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának!


Vízhajtó, vértisztító, izzasztó. Serkenti az epe és gyomornedv kiválasztását. Szünteti a bőrviszketést, kiütést. Tavaszi vitaminforrás, friss leveléből saláta készíthető.      

TEA: 1-2 vőkanál összevágott teljes növényt 1/4 liter vízzel forrázva, napi  2 adagban.   

Virágából MÉZET főztek : 2-3 maroknyi virágszírmot 1 liter vízzel felfőzve 1 napig állni hagyjuk. Leszűrve, a léhez adunk 1kg cukrot 1 egész citromot karikára vágva, lassú tüzön sűrűre főzzük. Kitűnő epekőoldó, epemüködést javító, vitaminpótló. Adagja: napi 1-2 evőkanál.

 A gyermekláncfű levelében és gyökerében temérdek vitamin és ásványi anyag található, például béta-karotin, kalcium, kálium és vas. A gyermekláncfű levele enyhén vízhajtó hatású - elősegíti a vizeletkiválasztást -, de serkenti az epe ürülését, és enyhíti a terhesség alatt gyakran jelentkező emésztési problémákat is. A gyermekláncfű gyökerét hagyományosan a máj megerősítésére és működésének élénkítésére használják. A gyermekláncfű, avagy pitypang szervezetünket salaktalanítja, tisztán tartja, mézet, és salátát készíthetünk belőle, és a gyerekek kedvenc játéka. A pitypangleveleket felhasználás előtt alaposan mossuk meg!

SALÁTAkészítés: Friss gyökeréből és a leveléből készíthetünk salátát / majonézes tojás salátába keverve nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése