"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. április 4., szombat

Holdfogyatkozás

Az évszázad legrövidebb teljes holdfogyatkozása lesz szombaton, április 4-én, amely alig 5 percig tart majd. Az esemény Európából nem lesz látható.

http://www.mindenamiasztrologia.hu/upload/image/fogyatkozas-hold.jpg

A holdfogyatkozás során égi kísérőnk részben, vagy teljesen a Föld árnyékába (umbrájába) kerül. A csillagászati jelenség akkor figyelhető meg, amikor a Föld a Nap és a Hold közé kerül és bolygónk árnyéka, vagy félárnyéka a Holdra vetül. A teljes holdfogyatkozáskor sem sötétül el teljesen az égitest, hanem fénye narancsvörösre változik, mivel a Föld légkörén átszűrődő fény halvány derengést teremt. Részleges holdfogyatkozáskor a Föld szürke árnyékot vet égi kísérőnk felszínének egy részére.  

A szombati csillagászati jelenség a 2014-2015-ös tetrád, vagyis négy egymást követő teljes holdfogyatkozás harmadik "felvonása". Az első holdfogyatkozásra tavaly április 15-én került sor, a másodikra október 8-án, a sorozat utolsó eseménye pedig szeptember 28-án következik be - olvasható a NASA honlapján, valamint a Space.com hírportálon.

 A holdfogyatkozás totális szakasza mindössze 4 perc 43 másodpercig tart, a jelenség egész időtartama 3 óra 29 perc lesz. Észak-Amerika és Dél-Amerika nyugati részén a csillagászati jelenség kezdeti szakaszát figyelhetik meg napkelte előtt, míg Indiában, Kína nyugati vidékein, Oroszország ázsiai részén a finálét láthatják. Grönlandon, Izlandon, Európában, Afrikában és a Közel-Keleten a holdfogyatkozás nem lesz látható. Magyarország területéről legutóbb 2011. december 10-én volt megfigyelhető holdfogyatkozás, legközelebb pedig ez év szeptember 28-án lesz látható a csillagászati jelenség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése