"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. április 8., szerda

Velünk élő babonák


Mindenki egy kicsit babonás, akár elismerjük, akár nem.

Ajtó
Ha az ajtó nem befelé, hanem az utcára nyílik, akkor balszerencse sújtja a házat. Nem szabad éjszaka az ajtó mögött ülni, mert aki ilyet tesz, az rossz hírbe keveredik. Ha valaki beveri a könyökét vagy az ajtaja magától kinyílik, akkor hamarosan vendégre számíthat. Aki visszafordul az ajtóból, az otthon hagyja a szerencséjét, ezt megelőzve inkább néhány másodpercre le kell ülni, hogy újra szerencsésen induljunk el.

Bor
A néphit szerint, ha véletlenül kiömlik a bor, az kedvező jelnek számít. Az angolok szerint, ha leesik egy pohár bor és a pohár összetörik, akkor az a boldog házasság és a tartós érzelmek jele.

Cipő
Az új cipőt nem szabad az asztalon hagyni, mert az balszerencsét jelent. Az pedig egész évben rosszat jelent, ha valaki úgy járkál, hogy csak az egyik lábán van cipő.

Gomb
A hiedelem szerint, ha valaki meglát egy kéményseprőt, akkor ha megfogja a gombját, és ha valamit kíván, akkor az teljesülni is fog. Ha öltözködés közben rossz lyukba gomboljuk be a gombot, akkor balszerencse vár ránk.

Mi lakik a kelbimbóban?
Képtalálat a következőre: „kelbimbó”

Sokszor láthatjuk nagymamáinkat, amint a konyhában az ételt előkészítve sütés/főzés előtt minden egyes kelbimbó alsó torzsáján lelkiismeretesen egy-egy kereszt alakú bemetszést végeznek, mielőtt a serpenyőbe vagy a lábasba helyeznék. Ha megkérdezzük őket, mi okból csinálják ezt, azt felelik, hogy azért, mert így jobban átsül/átfő a kelbimbó.
Az évszázadokkal ezelőtti néphit szerint a saláta, a kelbimbó vagy a káposzta levelei között ártó szellemek vagy apró démonok rejtőzködnek, amelyek az ételen keresztül a testünkbe kerülhetnek, ahol szörnyű gyomorfájdalmakat vagy betegségeket okoznak. Ennek megelőzése érdekében egykoron kereszteket metszettek ezekbe a leveles növényekbe, hogy Krisztus keresztfájának lenyomata elriassza a gonosz lelkeket.  



Manapság bármelyik híres szökőkutat vagy városi tavacskát keressük is fel, azonnal feltűnik, hogy tele van fényes pénzérmékkel. Ezt látván az egyszeri turista is azonnal a Manapság bármelyik híres szökőkutat vagy városi tavacskát keressük is fel, azonnal feltűnik, hogy tele van fényes pénzérmékkel. Ezt látván az egyszeri turista is azonnal a tárcájához nyúl, elővesz néhány aprót, s belehajítja a vízbe, miközben kíván valamit. Érdekesség, hogy a római Trevi-kút alján naponta körülbelül 3 ezer eurónyi fémpénz landol, amit egyébként a rászorulók megsegítésére fordítanak.




Az ókorban úgy gondolták, a szökőkutakban vagy egyéb medencékben vízi szellemek, illetve istenségek laknak, s különböző – főként pénzbeli – felajánlásokat dobtak nekik a vízbe, hogy cserébe termékenységet vagy sikert kérjenek. A középkorban a vízi szellemek helyét a keresztény szentek váltották fel, s a korábbi századokhoz hasonlóan ismét sokan azért mentek a kutakhoz, hogy az ajándékokért cserébe kérjenek valamit, főként gyógyulást vagy jó szerencsét.


Pénztárca
Valakinek üres pénztárcát ajándékozni azt jelenti, hogy az ajándékozó soha nem lesz gazdag. Mindig legyen egy pénzérme a tárcánkban, akkor nem leszünk szegények.
 

A magyar néphiedelemben azt a házat 7 évig elkerüli a szerencse, amiben összetörött egy tükör. Nem mindegy, hogy ki töri össze a tükröt, ugyanis az hét évig nem házasodik meg. Ha azonban a tükörszilánkokat összeszedik, és holdfénynél elássák, akkor a balszerencse elkerüli őket.
Képtalálat a következőre: „tükör”

Tüsszentés
Ha jobboldalra tüsszentesz, akkor pénzhez jutsz, ha balra, akkor csalódás vár rád. Ha párbeszéd közben tüsszentünk, akkor amit előtte mondtunk, az igaz.

Víz
Ne önts olyan pohárba vizet, amiből még nem ittad ki, ugyanis rossz szellemeket vonzhatsz magadhoz.

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése