"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. április 7., kedd

Vulkánok - Tambora vulkán

A vulkán  ami megölte a nyarat.

1815. április 5. és 17. között tört ki az indonéz szigetvilág déli részén fekvő Tambora vulkán. A szűk kéthetes időszak alatt bekövetkezett több hatalmas robbanás az emberiség történetének egyik legnagyobb vulkánkitöréshez köthető katasztrófáját okozta. Következményei csak az ókori Szantorini, az izlandi Laki 1783-as és a Krakatau 1883-as kitöréseihez mérhetőek. 



Caldera Mt Tambora Sumbawa Indonesia
A Tambora krátere
Fotó: Wikipedia
A tengerre visszahulló hamu kilométer hosszú szigeteket hozott létre, a hajók mozdulni sem tudtak a megváltozott halmazállapotú közegben. A vulkánkitörési index nyolcas skáláján hetes minősítést, vagyis szuperkolosszális besorolást kapó kitöréskor keletkezett hatalmas hamufelhő nemcsak 43 kilométeres magasságba emelkedett fel, de a légáramlatokba kerülő apró részecskék szinte a teljes északi féltekét beborították.
Pont ez, vagyis a napsütés egy részét visszatükröző koromfelhő volt az, ami miatt nem is feltétlenül arra a hatvanezer halottra emlékezünk a Tambora kitörése kapcsán, akik közvetlenül a vulkán felrobbanásakor, az ekkor keletkező cunamiban, vagy az események után következő rövid időn belül haltak meg.

A vulkánból felszálló takaró miatt a világ átlaghőmérséklete 0,4-0,7 Celsius-fokkal csökkent.

A kitörés világméretű klímaváltozást hozott. A hamufelhő körbejárta a Földet, és sajátos színű, szűrt napsütést eredményezett. Rengeteg szokatlan időjárási eseményt figyeltek meg. Éghajlati hatását főleg a következő évben éreztette, amely úgy vonult be a történelmi kánonba, mint "az év, amikor elmaradt a nyár". Például júniusban és júliusban az egyesült államokbeli New Englandban havazott és fagyos idő volt. A Laki-hasadék szétrobbanása után ez a kitörés volt a második az írott történelemben, amit az egész világon megfigyeltek és dokumentáltak.
Ugyanakkor számos, ma már pozitívnak mondható változást is elindított az amúgy tragikus eseménysor. A kerékpár kialakulása például erre az időszakra tehető, egy német feltaláló ekkoriban állt elő egy olyan eszközzel, ami képes volt helyettesíteni az akkor közlekedési eszközként egyeduralkodó lovat, aminek egyszerűen nem jutott elég abrak a mezőgazdaság összeomlása miatt. Karl Drais nevéhez két találmány is kötődik, ő (és persze néhány társa) alkotta meg az emberi erővel működő sínhajtányt, és ők dolgozták ki az első, lábbal hajtott kerékpárt is, ami pár év múlva hihetetlen sebességgel kezdett terjedni a világban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése