"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. április 11., szombat

Japán cseresznyefa

A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi, ami  amellett, hogy Japán jelképe, egyben identitásuk elválaszthatatlan része is.

 A legenda szerint, a FUJI hegység istennője KONOHANA  SAKUYA  HIME, tavasszal életre kelti a halott virágokat, melyek életképességnek legfőbb szimbóluma a cseresznye virág – a SAKURA.Az istennő,  - akinek nevében  a KONOHANA jelentése nem más, mint  a „ fa virága” – ezekkel a rózsaszín virágokkal  díszítette  a FUJI-t, így a cseresznyevirágzást, a japánok a tavasz visszavonhatatlan eljövetelének tekintik,  és egy több napon át tartó ünnepség sorozattal, a HANAMI-val  tesznek emlékezetessé.

  Évszázadok óta ünnepként tartják számon, mikor tavasszal elborítja a fákat a hófehér vagy világos rózsaszínű sziromtenger. Japánban több tucat cseresznyefajta van, de a többségük csak pár napig virágzik tavasszal.

Míg Kínában a cseresznye a női szépséget, a női princípiumot jelképezte, addig Japánban a természet mulandóságát jelenti, hiszen a virágzás oly rövid idő alatt lezajlik. De a felhőket is szimbolizálhatja, a fák formája miatt. A sakura ezen túlmenően tiszavirág élete, különleges szépsége és gyors halála a halandóságot is megtestesíti, az élet véges voltára emlékezteti az embert. Talán éppen ezért, de rengeteg témát adott a művészeknek is.

16235 2592x2592 e1334490903755 Japán cseresznyefa virágzás  Japánban,  úgy tartják: „ akire ráhull egy cseresznyefavirág, azt szerencse  és  boldogság kíséri útján …”

Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése