"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 8., szombat

Az alvás

 Hány órát alszol naponta? 
 Tudjuk, hogy az evés jelentősen befolyásolja kilóink számának alakulását, a szakemberek szerint viszont az alvással töltött órák száma is mérvadó!  Bár a lustálkodás egyáltalán nem segít abban, hogy lefogyjunk, „versenysúlyunk” megőrzéséhez igencsak sokat kell aludnunk. Az alvás hiánya ugyanis felborítja az éhséget és az étvágyat szabályozó hormonok működését, ezért ha keveset alszunk, inkább nyúlunk a kalóriagazdag, magas szénhidráttartalmú ételekhez.





Ez derült ki a Chicagói Egyetem kutatóinak nemrégiben készült jelentéséből. A legújabb kutatási eredmények még tovább mentek. Egy 1976 óta tartó, 68 ezer nő szokásait vizsgáló kutatásból kiderült, hogy azok, akik napi 6 óránál kevesebbet alszanak, közel háromszor annyi pluszkilót szedtek magukra, mint azok, akik legalább 7-8 órát pihennek éjjelente.


Egészségünk szervesen összefügg a megfelelő idejű, nyugodt és pihentető alvással, a betegség pedig az álmatlansággal. Mai stresszes életvitelünk káros hatásait leginkább az alvással enyhíthetjük, az idegrendszerünket ért legkülönfélébb behatásokat alvás alatt pihenhetjük ki a leghatékonyabban. Minél erősebb terhelés alatt álltunk a nap során, szervezetünk annál inkább igényli a mély, pihentető alvást.

Ma, amikor sok millióan szenvednek álmatlanságban és különféle alvászavarokban, amikor sokak számára mindennapivá vált a nyugtatókon és az altatókon való élet, még elemibb módon merül fel a természetes, olykor roppant egyszerű “házi” praktikák iránti igény. Nézzük tehát, mit tehetünk önmagunkért és a jó alvásért!

Először is, igaz a mondás: ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát! A régi, népi bölcsességet azóta az alváskutatók eredményei is visszaigazolják, íme hát, mit ajánlatos, illetve nem szerencsés alvás előtt enni, inni, tenni.

Bár meglepően hangzik, de a sokak által kedvelt alvás előtti olvasás nem ajánlott, mert az olvasottakkal az agyunk tovább dolgozik, és azok az álmunkban tovább folytatódhatnak. Ez igaz a televíziózásra, mozizásra is. Természetesen egy durva akciófilm vagy horror sokkal jobban felzaklatja az idegrendszert, mint egy természetfilm, de általánosan igaz, hogy lefekvés előtt tartózkodni kell az izgalmaktól, ijedtségtől, haragtól, túlságos örömtől és szellemi túleröltetéstől. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nehezebben tudunk elaludni, esetenként egész éjszaka bámuljuk a plafont, forgolódunk, és ha végre el is alszunk, gyakran felriadunk, reggel pedig “összetörten” és fáradtan ébredünk, ami ingerlékennyé és rosszkedvűvé tesz minket.

Fontos szempont a minőségi alvás tekintetében, hogy a hálószobánkban, alvóhelyünkön ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Gondoskodjunk friss levegőről éjjel is! Lehetőleg feküdjünk le mindig nagyjából azonos időben, és legalább egy-két órával éjfél előtt. A vörösvérsejteket is az éjfél előtti alvás érleli, ilyenkor két óra alvás jobban frissíti és erősíti a szervezetünket, mint nyolc óra alvás éjfél után.
Ne feküdjünk le tele gyomorral és magas fejaljjal! A vacsora lefekvés előtt legalább 2-3 órával legyen. Magától értetődő, mégis ide kívánkozik, hogy ne igyunk izgató italokat: kávét, fekete teát, kólát, de a manapság oly divatos energiaitalok is rendkívül rossz hatással bírnak mind az elalvásra, mind pedig az alvás minőségére.
Ne forduljunk bal oldalunkra, mert akadályozzunk a szív normális működését, s alkalmat nyújtunk arra, hogy a máj által az emésztőszervek összenyomódjanak. A háton fekvésnél minden vegetatív szerv, a légzés, a vérkeringés akaratlanul és zavartalanul működhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése