"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 29., szombat

A messzi Új-Zéland






Új-Zéland egyedi és megnyerő külsejű vad papagájoknak ad otthont, melyek mostanra már veszélyezettek és a hosszú időtartamú túlélésük csak a fenntartásuktól függ. Új-Zéland kakapó papagája a madárvilág szélsőségeinek egyes jegyeit magán viseli. 
 
A kakapó az egyetlen éjjeli papagáj, mely repülésképtelen és a világ legnagyobb papagája is egyben. A kakapó testtömege kb 2,5 - 3,5 kg. Ez az egyik legritkább papagájfaj és a világ egyetlen lek szaporodási rendszerrel rendelkező papagája. Új-Zélandnak három nagyméretű és négy kisebb méretű papagájfaja van, az utóbbi közül megemlíthetjük a parakeet és karakiri fajokat, a három legnagyobb papagáj pedig a kakapó, kea és a kaka

A kakapó
Az Új-Zélandon élő madárfajok több millió éven keresztül elszigetelve is képesek voltak fejlődni miután Új-Zéland levált Gondwanatól. Az elszigetelődésnek köszönhetően nem voltak emlősök és ebből kifolyólag számtalan új-zélandi madár, például a kakapó, kivi, takahe és moa elvesztette a repülési képességét. Sok madár, köztük a kakapó és a kivi éjjeli madár lett, hogy ezáltal elkerülhesse a ragadozókat.

kakapo-madarak

A kakapó (Strigops habroptilus) az egyik legrégebb ismert papagájfaj és nem rendelkezik a családjába tartozó más közeli rokonnal. Az ember letelepedése előtt a kakapó egész Új-Zélandban előfordult, de mára kritikusan veszélyeztetett faj lett, két kis szigeten próbálják fenntartani.

kakapo-kep

Habár még mindig eléggé nagy szárnyak vannak, a kakapó a szárnyait leginkább az egyensúly megtartására használja, a segítségükkel könnyen felkúszik a fakérgeken a kedvenc tápláléka (a rimu fa gyümölcse) után kutatva. A kakapó fürge és gyors ami a földön történő menést és szaladást illeti, a zöld tollazatának köszönhetően nagyszerűen tudja álcázni magát. A földön lévő üregekbe fészkel, a fészekalja rendszerint 2-3 tojásból áll, melyeket a tojó költ ki. A kakapó papagájfaj jövője az új-zélandi Kakapó Helyreállító Program projektjeitől függ.

A játékos kea és kaka

Új-Zéland nagytestű papagájai, a kea és a kaka a Nestor nemzetségbe tartoznak, elszigetelve fejlődtek ki. A kakapótól eltérően mindkét papagáj tud repülni és napközben a legaktívabb.
kea-madar
Kea (Nestor notabilis)

A kaka és a kea testhosszúsága kb 45-46 cm, testtömege pedig 500-800 gramm, a hím egyedek kissé nagyobbak, mint a tojók és a csőrük is nagyobb. A kea tollazata sötétzöld, az alsó tollazata pedig kissé halványabb zöld, míg a kaka tollazata barna, szárnyának belső oldala pedig vöröses színű, feje búbja ezüstös-szürke. Mindkét papagáj a játékos, értelmes természetéről és a megnyerő külsejéről ismert és mondhatni nem igazán tartanak az emberektől.

kea

A kea (Nestor notabilis) magashegységi papagáj, csak Új-Zéland déli szigetén és nagyrészt a Déli-Alpok hegyeiben és hegyvidéki erdőiben honos. A kea mindenevő és amikor éppen nem gyümölcsökkel és nektárral táplálkozik, a talajon keresgéli az olyan "finomságokat", mint például a rovarokat vagy pókokat. A kakapóhoz hasonlóan ő is a földön lévő üregekben fészkel. A magashegységi területeken sziklaüregbe, vagy odúba készíti fészkét. A látogatók leginkább Arthur's Pass-nál, Mt Cook Village-nél és Ferenc József gleccsernél láthatnak kea-t.

kea-repul
széttárt szárnyú kea

Az esőerdői papagáj

A kaka (Nestor meridionalis) Új-Zéland északi és déli szigetén honos, ezenkívül a Stewart-szigeten is megtalálható. Főként gyümölcsökkel, nektárral és tobozokkal táplálkozik, de a nagyvárosokhoz és városokhoz közeli területeken, például Auckland-ban alkalomadtán a kertekben, parkokban is megfordul déli és trópusi gyümölcsök után kutatva.

kaka-madar
Kaka (Nestor meridionalis)

A kaka fészkét a hatalmas esőerdő fáin rakja, mint a puriri, rimu és tawa fákon. Rendszerint 3-5 tojást rak le, a fiókák az elkövetkező 4-5 hónapban a szülők melett maradnak. A kaka és kea egyaránt veszélyeztetett, a rájuk leselkedő legjelentősebb veszélyt a betelepített kártékony emlős állatok - például a hermelin, vadászgörény, patkány, oposszum, ezenkívül a macska - képezik. Mindenképp az imént említett állatoktól mentes helyen képes megélni.



A kivi
Egy rejtőzködő éjjeli életmódot folytató madár. Tápláléka rovarok, giliszták, azokat az avarban keresi, látása rossz, viszont szaglása jó - ami a madárvilágban ritka. A legnagyobb tojást a kivi tojja, az embrió a tojásban képes leállítani a fejlődését, a fiókák hamar önállóak. Tollruhája leginkább az emlősök szőrzetére hasonlít. Sajnos a kivi is helyet kap a veszélyeztetett fajok listájába, ennek oka az elvadult kutyák, macskák, patkányok, egerek, hermelinek, görények.



A tuatara vagy hidasgyík
Egy gyíkszerű hüllő, ami a dinoszauruszok idején is élt. Hosszú ideig él - 100 évig. A fején van egy harmadik szem. Lesből támadó ragadozó, aminek táplálékát rovarok alkotják. Éjszakai állat.


Az ősbéka
Az egyetlen új-zélandi kétéltű. Nevét onnan kapta, hogy a gerince egy ma élő kétéltűéhez sem hasonlít, a leletek tanúsága szerint az őskorban éltek olyan kétéltűek, amiknek ilyen volt a gerincük. Veszélyeztetett, mivel csökken az élőhelye és megdézsmálják őket a patkányok.


A takahe
A hazánkban is előforduló vízityúk rokona. A csőre és a lába piros. Röpképtelen, tápláléka füvek, magvak. Fenyegetett a maorik vadászata, a betelepített állatok - ragadozók (megeszik), szarvasok (megdézsmálják a füvet, ami a tápláléka) - fenyegetik, egykor azt hitték kihalt, kutatások voltak a felkeresésében és sikerrel jártak.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése