"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 30., vasárnap

Képzőművészeti vásár október 27-30, Halloween

Kiemelkedő hazai és nemzetközi érdeklődés mellett zajlik az Art Market Budapest, Közép-Kelet Európa képzőművészeti vásárának megszervezése. A Magyarország egyetlen tisztán kortárs képzőművészeti vásáraként létrejövő eseménynek 2011. október 27. és 30. között a kedvelt budapesti kulturális központ, a Millenáris „B” épülete, a kiegészítő programoknak elsősorban a Millenáris egyéb épületei adnak majd otthont. Budapest. – Magyarország egyetlen kortárs nemzetközi képzőművészeti vásáraként és Közép-Kelet-Európa művészeti életének meghatározó mozzanataként kerül megszervezésre az Art Market Budapest, amelynek célja a magyarországi és közép-kelet-európai kortárs művészet és művészeti piac elismertségének és fejlődésének előmozdítása, a régió képzőművészete felé irányuló belső és külső érdeklődés felkeltése és a már ma is kézzelfogható nemzetközi érdeklődés kielégítése. A szervezők és együttműködő partnerek törekvése, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa legnépszerűbb és a globális nemzetközi művészeti élet ismert, elfogadott és vonzó kortárs képzőművészeti eseménye jöjjön létre.







A Halloween már akkor is létezett, amikor még Kolumbusz, és felfedező társainak se híre, se hamva nem volt. Ie. 8. századtól datálható a kelta népcsoport létezése, akiktől származik ez az ünnep. Az első ünnepi feljegyzések ie. 5. századból származnak, amikor is a kelta-írek október 31-én tartották a Halloween-t, mely elnevezés katolikus eredetű, az All Hallows Eve-ből (Mindenszentek estéje) származik. Ennek a napnak az eredetére több, egymásnak ellentmondó értelmezés is született a történetkutatók tollából. Ennek ellenére a legelfogadottabb, és legszélesebben támogatott teória az, hogy a kelták szerint ezen a napon az élők és a holtak világa egymáshoz közeledik, a holtak a tér és idő szabályait áthágva átjárhatnak az élők világába. Ez leginkább azon lelkekre vonatkozik, akik az adott évben veszítették el testüket, azaz meghaltak.


Ezt a holtakkal ellentétben az élő kelták nem nézték jó szemmel, mivel a holt lelkek az átjárás során új test keresésbe kezdtek, így folytatva földi életüket. Hogy ez a keresés sikertelen legyen, lélekűző eszközökhöz folyamodtak. Így ezen a napon eloltottak minden világosságot a házaikban, rémisztő ruházatot öltöttek magukra, és hatalmas zajt csapva föl s alá parádézva vonultak, így tartva távol a „szabad lelkeket”! A történelmi háttérről ennyit érdemes mindenképpen tudni. De hogyan került Amerikába ez a szertartás? Hogyan fordulhatott elő, hogy a kelták kihalása után tömegdivat lett ez a közel sem örömteli esemény?
1840-es években nagy számú ír kolónia vándorolt be az addig lakatlan amerikai területekre, és az őshazából származó hagyományokkal együtt letelepedtek. Innen datálható a Halloween térnyerése a tengerentúlon. A kultúrák keveredésének lett tipikus „áldozata”, az azóta töklámpásokból, és cukorka „kunyizó”, jelmezbe öltözött gyerekekről szóló nap, amit minden évben, október 31-én tartanak. Az egy csepp adalék, hogy eredetileg nem töklámpásokat használtak a kelták, hanem tarlórépát. Abból készítették a lámpákat, de mivel Amerikában rengeteg tököt találtak az oda vándorolt írek, így engedve a földrajzi lehetőségeknek, tökből készítették az új földrészen a lámpásokat. Ennek a „kultusznak” a virágzása, tömegessé válása már az amerikai írekhez kötődik. A látványos elemeknek köszönhetően a nem ír származású amerikaiak körében is gyorsan elterjedt.


A Halloween nem csak gyerekeknek, hanem egészen a gimnazista fiataloktól a felnőttekig lehetőséget nyújtott, hogy egy estére különböző látványos, néhol félelmetes lény maskarája mögé bújva szórakozzanak. A szellem ijesztgetés elmélyülését jelzi , hogy napjainkban már a katolikus egyház is szervez tökkészítő ügyességi versenyeket a gyerekeknek.


Halloween és az adakozás

Néhány elvetemült néprajzkutatón vagy hagyományőrzőn kívül ki tudná manapság azt, hogy a Halloween, valamint a Mindenszentek és a Halottak napi hagyománykör az adományozás szokásához is szorosan kapcsolódik? Pedig ez kétségtelenül így van.
A jótékony célú gyűjtésnek és adományozásnak Nagy-Britanniában, a kelta bűbájok, manók, szellemek, és durida varázslók misztikus tüzeinek parazsából táplálkozó Halloween időszakában kiterjedt hagyománya volt.

 Halloween fesztivál Budapest október 31-én    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése