"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 30., vasárnap

Képzőművészeti vásár október 27-30, Halloween

Kiemelkedő hazai és nemzetközi érdeklődés mellett zajlik az Art Market Budapest, Közép-Kelet Európa képzőművészeti vásárának megszervezése. A Magyarország egyetlen tisztán kortárs képzőművészeti vásáraként létrejövő eseménynek 2011. október 27. és 30. között a kedvelt budapesti kulturális központ, a Millenáris „B” épülete, a kiegészítő programoknak elsősorban a Millenáris egyéb épületei adnak majd otthont. Budapest. – Magyarország egyetlen kortárs nemzetközi képzőművészeti vásáraként és Közép-Kelet-Európa művészeti életének meghatározó mozzanataként kerül megszervezésre az Art Market Budapest, amelynek célja a magyarországi és közép-kelet-európai kortárs művészet és művészeti piac elismertségének és fejlődésének előmozdítása, a régió képzőművészete felé irányuló belső és külső érdeklődés felkeltése és a már ma is kézzelfogható nemzetközi érdeklődés kielégítése. A szervezők és együttműködő partnerek törekvése, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa legnépszerűbb és a globális nemzetközi művészeti élet ismert, elfogadott és vonzó kortárs képzőművészeti eseménye jöjjön létre.A Halloween már akkor is létezett, amikor még Kolumbusz, és felfedező társainak se híre, se hamva nem volt. Ie. 8. századtól datálható a kelta népcsoport létezése, akiktől származik ez az ünnep. Az első ünnepi feljegyzések ie. 5. századból származnak, amikor is a kelta-írek október 31-én tartották a Halloween-t, mely elnevezés katolikus eredetű, az All Hallows Eve-ből (Mindenszentek estéje) származik. Ennek a napnak az eredetére több, egymásnak ellentmondó értelmezés is született a történetkutatók tollából. Ennek ellenére a legelfogadottabb, és legszélesebben támogatott teória az, hogy a kelták szerint ezen a napon az élők és a holtak világa egymáshoz közeledik, a holtak a tér és idő szabályait áthágva átjárhatnak az élők világába. Ez leginkább azon lelkekre vonatkozik, akik az adott évben veszítették el testüket, azaz meghaltak.


Ezt a holtakkal ellentétben az élő kelták nem nézték jó szemmel, mivel a holt lelkek az átjárás során új test keresésbe kezdtek, így folytatva földi életüket. Hogy ez a keresés sikertelen legyen, lélekűző eszközökhöz folyamodtak. Így ezen a napon eloltottak minden világosságot a házaikban, rémisztő ruházatot öltöttek magukra, és hatalmas zajt csapva föl s alá parádézva vonultak, így tartva távol a „szabad lelkeket”! A történelmi háttérről ennyit érdemes mindenképpen tudni. De hogyan került Amerikába ez a szertartás? Hogyan fordulhatott elő, hogy a kelták kihalása után tömegdivat lett ez a közel sem örömteli esemény?
1840-es években nagy számú ír kolónia vándorolt be az addig lakatlan amerikai területekre, és az őshazából származó hagyományokkal együtt letelepedtek. Innen datálható a Halloween térnyerése a tengerentúlon. A kultúrák keveredésének lett tipikus „áldozata”, az azóta töklámpásokból, és cukorka „kunyizó”, jelmezbe öltözött gyerekekről szóló nap, amit minden évben, október 31-én tartanak. Az egy csepp adalék, hogy eredetileg nem töklámpásokat használtak a kelták, hanem tarlórépát. Abból készítették a lámpákat, de mivel Amerikában rengeteg tököt találtak az oda vándorolt írek, így engedve a földrajzi lehetőségeknek, tökből készítették az új földrészen a lámpásokat. Ennek a „kultusznak” a virágzása, tömegessé válása már az amerikai írekhez kötődik. A látványos elemeknek köszönhetően a nem ír származású amerikaiak körében is gyorsan elterjedt.


A Halloween nem csak gyerekeknek, hanem egészen a gimnazista fiataloktól a felnőttekig lehetőséget nyújtott, hogy egy estére különböző látványos, néhol félelmetes lény maskarája mögé bújva szórakozzanak. A szellem ijesztgetés elmélyülését jelzi , hogy napjainkban már a katolikus egyház is szervez tökkészítő ügyességi versenyeket a gyerekeknek.


Halloween és az adakozás

Néhány elvetemült néprajzkutatón vagy hagyományőrzőn kívül ki tudná manapság azt, hogy a Halloween, valamint a Mindenszentek és a Halottak napi hagyománykör az adományozás szokásához is szorosan kapcsolódik? Pedig ez kétségtelenül így van.
A jótékony célú gyűjtésnek és adományozásnak Nagy-Britanniában, a kelta bűbájok, manók, szellemek, és durida varázslók misztikus tüzeinek parazsából táplálkozó Halloween időszakában kiterjedt hagyománya volt.

 Halloween fesztivál Budapest október 31-én    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése