"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 29., szombat

Őszi óraátállítás

Az őszi óraátállításra - vagyis amikor a helyi időt visszaállítjuk az időzóna idejéhez - Európában egységesen október utolsó vasárnapján kerül sor. Idén október 30-án kell majd egy órával visszaállítani az órákat hajnali 3-kor 2-re, a nyári időszámítás pedig jövő március utolsó vasárnapján tér majd vissza. A módszer azon alapul, hogy március 21-e és szeptember 21-e - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség között a nappalok hosszabbak az éjszakáknál. A világítást annál kevesebbet kell használni, minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - azaz a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével.

Az átállítás indokoltsága körül mindazonáltal időről-időre föllángol a vita, elsősorban az eredeti energetikai viszonyok alapvető átalakulásáról, illetve az állítólagos kedvezőtlen élettani hatásokról szóló érveket állítják szembe a jelenlegi rendszerrel - főleg az őszi változtatás gyakorlatával, amely az amúgy is rövid nappalokat még inkább megkurtítja. Sokakat nem vigasztal ez az egyórányi alvástöbblet, fejfájásról, rosszkedvről és levertségről számolnak be, ezért egyes országokban megszüntették ezt a rendszert.

    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése