"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 23., vasárnap

Az én házam, az én váram

Otthonunk színei
Az ablakon kitekintve a bennünket körülölelő színes világot látjuk. Ezt a természetet visszük be az otthonunkba a színekkel és teremtjük meg velük azt a hangulatot ,mely minden ember egyéniségének velejáró, kísérő jegye.
Kinek a föld barnája, kinek az erdők nyugalmat sugárzó zöldje, kinek az ég kékjének végtelensége ragadja meg képzeletét, de lehet, hogy épen a nap aranyló sárgája, vagy tűz vöröse fogja otthona színvilágát meghatározni. Gyönyörű sokszínűség és mégis mind szép. Színtelen lakás nem létezik, mert minden ember egyénisége valamennyire színes, és erről otthona árulkodik a legjobban.

Hiába a megfelelő méretű lakás, a tökéletes térkapcsolás, a célszerű berendezés a tökéletes formák, ha színek nem megfelelőek és azok nincsenek harmonikus egységben a berendezés valamennyi részletével, és a benne élők színvilágával.
A színeket az ember már az ókorban is tudatosan használta fel otthona szépítéséhez. Minden népnek, minden kórnak vannak kedvelt színei, sőt napjainkra egy-egy szín, ha rövid időre is de divattá válik. Ezt a fajta hóbortot viszont soha ne engedjük be a lakásunkba, mert berendezésének színeit nem a pillanatnyi divat kell, hogy diktálja, hanem lelkünk mélyéről fakadó kisugárzás mely otthonunk tükre egyben annak varázsa.

Otthonunk színezettségére befolyással bíró körülmények:

- A színek élénksége, tónusaik erőssége (megvilágítottság, fényviszonyok).
- A színezett felületek nagysága és viszonyított arányuk más színekkel.
- A kontraszthatás és a színek tisztasága.
- A színezet anyagok felületi kiképzése. (sima, rücskös, mintás, stb.)
- A színek optikai térformáló képességének kihasználása.
- A színek hideg-meleg hatása.
- helyiség rendeltetése, (funkciója).
- A színek érzelmekre gyakorolt hatása.

A következőkben a színek emberre gyakorolt hatását próbáljuk meg bemutatni...

Kék:

Hideg, tiszta, megnyugtató szín. A levegőt és annak friss illatát hozza a térbe. Élénk színek számára kedvező háttér. Napsütötte szobákban, főleg ahol a teret tágítani is szeretnénk, falra, mennyezetre álmodni sem tudnánk kedvezőbbet, mint a kék és árnyalatai. Kárpitnak, ágyneműhuzatnak a tenger és az ég kékje kiváló szín, szemnek, léleknek megnyugvás, testnek pihentető, erkölcsnek megtisztulás általa a jutalma. Fehérrel mind ezek a hatások még inkább fokozhatók.

Aranysárga:

  . Vidám és bensőséges, az otthon melegét legjobban visszatükrözni képes szín, mely a nap sugarát is pótolja, ezért északi fekvésű lakóhelységekbe bátran ajánlható. Klasszikusan elegáns, lakószobák falain, függönyein kedvelt, krémszínű kárpitanyagokkal és világos natúr fa bútorokkal harmonikus berendezést alkot. Mélyebb helyiségek falait térben előre tolja.

Terrakotta:

Toscana kedvelt színe. A barna és a vörös keveréke a mediterrán életérzés kifejezője és enteriőrjének színvilága. A nyugalom és a tűz elegye, az otthon melegének hívatott tónusa. Natúr anyagokkal, fával, náddal, gyékénnyel, fűzvesző fonatával csodálatosan kiegészíthető.

 Lila:
Mint a neve, maga a szín is mesterkélt. A piros és a kék szintézise, általában a dívahullámok sodorják a felszínre, mint a hetvenes évek poppárt irányzata. Nyugtalanító, nagy tömegben már-már kellemetlen. Meleg és hideg színek összekötésére alkalmas, de sok ember számára hideg hatása miatt csüggesztőleg hat. Nagyobb falfelületeken csak komplementer színével, a sárgával közösen használjuk. Kontrasztja a zöld és a fehér bizonyos árnyalatai lehetnek. Világos natúr fa bútorok illenek hozzá. Depresszióra hajlamos emberek e szín alkalmazását kerüljék!

Citromzöld:

A zöld alapszínében hideg, szerény és unalmas hatású, sőt kékkel kiegészítve még hidegebb és egyben távolító színné válik. Megfontolandó alkalmazása, ha sor kerülne rá feltétlen nyugati tájolású lakóhelységek falait, színezzük ilyenre.
Sárgával keverve vagy kiegészítve mindjárt más a helyzet. Ezek a színkombinációk a citrusok világát vagy a füves rétek lágy nyugalmát esetleg a zöldalma izét idézik meg a szemlélőben. Enteriőrben a friss levegőt hozza magával, fiatalos tisztaságot sugárzó szín, étkezőben, konyhában étvágygerjesztőn hat és mindenkor felfrissít. Jól illik hozzá a sárga zöldes árnyalatai és a fehér. Ellenpontos színe a piros pasztellos változatai, például a rózsaszín. Hozzáillő fa szín a világos, natúr árnyalatok (bükk, kőris, juhar, stb.).
Bátran használhatjuk ezt ma divatosnak mondható színkombinációt a lakberendezés bármely területén.

/forrás: Horváth Tamás   lakberendező/


/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése