"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 19., szerda

Zarándokhelyek - Pushkar, India szent tükre

 
Brahma – minden hindu istennek közül a legősibb – lótuszvirágot ejtett le az égből. A virág három, különálló sziromként ért földet, melyek közül az egyik szent forrást fakasztott a sivatagban. Az erecske később tóvá duzzadt, és köréje épült a hinduk egyik legszentebb városa, Pushkar. A szanszkritül lótuszvirág jelentésű település az indiai zarándokhelyek királynője.

BRAHMA A KARTIKAI TELIHOLD TISZTELETÉRE áldozati szertartással készült. Mikor a kezében tartott lótusz leesett, és egyik szirma a sivatag szélén a földből vizet fakasztott, a mai Pushkar területén vélte megtalálni szertartásának tökéletes helyszínét. Magát az áldozatot felesége, Szavitri oldalán kívánta bemutatni, ám ő a kitűzött időpontban nem érkezett meg. Mivel pedig a vallási kötelezettségek szigorú szabályokhoz kötötték, Brahma – más megoldást nem találván – hirtelen nősülésre adta a fejét, és Gayatrit, egy helyi, az érinthetetlenek kasztjához tartozó család lányát vette nőül. Mikor Szavitri tudomást szerzett erről, végtelen haragra gerjedt. Megátkozta Brahmát, aki attól a pillanattól kezdve Pushkaron kívül egyetlen városban sem örvendhetett tiszteletnek. Szavitri ráadásul – további ellentételezésként Brahma hűtlenségéért – saját templomot építtetett a tó melletti hegy tetején.

Akárcsak a gangeszhez vezető lépcsők Varanasziban — Pushkar szent tava körül is egymást érik a ghatok, melyeken lesétálva érik el a zarándokok és hívők az áhított szent vizet.
Szavitri, Brahma felesége a művészetek, a tudomány, a kézművesség és mindenfajta készség megtestesítője, a kreativitás, a zene és a szépség istennője.

 Mivel a hagyomány szerint egy szent hely különleges energiája a hozzá köthető istenségek energiájával egyező, így máris érthető, miért elsősorban az írók, művészek, vagy csak a kreatív energiában, áldásban részesülni vágyók fontos úti célja e város. Megmártózni tavának szent vizében – sokak szerint semmilyen más zarándoklat sem ér fel ezzel!

A tóhoz ötvenkét különböző lépcsősor vezet le, minden szakaszát saját névvel illetik. A víznek mágikus erőt tulajdonítanak, és az egyes lépcsőszakaszok által határolt tórészek mind más és más hatással bírnak: egyikük termékenységet biztosít, a másik a leprát gyógyítja, de van, amely szépséget és bájt varázsol a megmerítkezőre.


Forrás: Földgömb


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése