"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 22., szombat

Szigligeti süllőfesztivál

Október 22-23-án, szombaton és vasárnap a Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol nem csak halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket.



Szigligeti programok 2011. Programok, események, rendezvények és fesztiválok Szigligeten



Egykor "Sziget-liget"-nek, illetve "Zeg-Ligeth"-nek hívták, és természetesen nem csak véletlenül! - ez a terület akkoriban ugyanis tényleg sziget volt ám, amikor a 19. században a Balatont lecsapolták félszigetté alakult. Ma három nagy domb és a köztük húzódó völgyek uralják azt a tájat, ahol már a kőkorban is éltek emberek.

Az Öreg-falu vagy Ófalu a Vár-hegy déli oldalán húzódik. Ez a település legrégebbi, legromantikusabb, legbájosabb része telis-tele népi műemléki házakkal, nádfedeles kúriákkal, kedves kis pajtákkal, kanyargós, meredek utcákkal. A falunak ez a része műemlékvédelmi terület.
Innen gyalog, meredek ösvényen kapaszkodhatunk fel a Szigligeti várhoz, ami magányosan mered a közeli ormon. A 230 méter magas hegytetőre érve beléphetünk az észak-déli irányban hosszan elnyúló, szabálytalan alaprajzú erődítmény még romként is fenséges látványt nyújtó maradványai közé. A várat a pannonhalmi apát építtette 1260-1262 között, amit aztán az idők során többször átalakítottak, bővítettek. A szigligeti várnak végvári szerepe is volt a török háborúk idején. A várkápolna, a börtön vagy a felvonóhidas kapu, a palota és a lőréses fal maradványai évszázadokkal röpítenek vissza minket az időben.
Sokévi tündöklés után, végül az erőd szomorú sorsra jutott: a 17. század végén villámcsapás következtében nagy része leégett, maradék köveit pedig az itt lakók a környékbeli építkezésekhez széthordták. Ha innen fentről körülnézünk, vadregényes tájat látunk dús ligetekkel, sűrű erdőkkel, meredek hegyoldalakkal, lankás völgyekkel. Itt állva szinte ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy hosszú erdei sétát tegyünk és mélyen beszívjuk a friss párás levegőt.
És hogy van-e még mit nézni Szigligeten? Hát persze! Itt van rögtön a 13. századi Avasi templom romja. Egykor ezen a területen volt maga a falu és a rév is. Viszonylag épen megmaradt az a torony, ami alul négy-, feljebb hat-, legfelül pedig nyolcszögletű. Igazán érdekes látvány!
Ha már erre járunk, mindenképpen látogassunk el a 18. században épült Eszterházy-kastélyhoz is. A klasszicista stílusban átépített épülethez bájos kis torony is tartozik. Ma írók és költők alkotóházaként működik; igazi paradicsoma ez a művészeknek. A kastélyhoz tartozó 15 hektáros parkban, a számtalan ritka fafajta között andalogva pedig nem meglepő, hogy bárki könnyen kap ihletet.
Szigligeten a borkultúra igazán otthon van, hiszen már 2000 évvel ezelőtt is bizonyíthatóan neveltek itt tőkéket. Ez a terület a Badacsonyi borvidékhez tartozik, amelynek különlegességét a Balaton közelsége adja: a nap sugarait ugyanis a tó víztükre veri vissza a szőlőtőkékre.
Szigliget valóban különleges és érdekes színfoltja a Balatonnak,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése