"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 7., péntek

Hideg őszi napon

A teázás kultúrája nem véletlenül rendelkezik évezredes gyökerekkel, mint ahogy az sem meglepő, hogy az ízes, kesernyés ital hagyománya napjainkban is egyre népszerűbb.



Egy csésze tea jóval többet jelent egy adag leforrázott, szárított fűkeveréknél. A gyógyító italt sokan a hosszú


élet zálogának tekintik, jótékony hatásait pedig szinte felsorolni is lehetetlenEgy hosszú és fárasztó nap után nincs is kellemesebb, mint egy jóleső beszélgetés mellett lassan elkortyolgatni egy adag forró, ízletes teát, főként, ha tudod, hogy ezzel nemcsak lelkednek, de testednek is megadsz mindent, ami egészséges és kiegyensúlyozott működéséhez szükséges.

Amellett azonban, hogy megóv a betegségektől, megnyugtat, vagy épp energiát ad, a rendszeres teafogyasztás akkor is segít, ha tartós súlyproblémákkal küzdesz. Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy egyes teafajták olyan hatóanyagokkal rendelkeznek, melyek serkentik a zsírégetés folyamatát, emellett jótékony hatással vannak az emésztésre, az anyagcserére és a szervezet vízháztartására is. Hogy melyek ezek? Íme, a legjobbak!

1. Zöld tea

A zöld tea manapság az egyik leghatékonyabb természetes zsírégető csodaszerként él a köztudatban - nem véletlenül, hiszen polifenol-tartalma révén segíti a zsírégetést, javítja az anyagcserét, mindemellett pedig vízhajtó és salaktalanító hatással rendelkezik, így szervezeted méregtelenítésében is nagy szerepet kap. Emellett segít feltöltődni, fitté és élettelivé tesz, koffein-tartalma révén pedig fizikai és szellemi teljesítőképességedet is lényegesen növeli - a zöld teában található koffein a kávé koffeintartalmával ellentétben fokozatosan szívódik fel, így hosszú órákon keresztül, egyenletesen fejti ki hatását.



A zöld tea legfontosabb előnyei közé tartozik magas antioxidáns-tartalma is, melynek köszönhetően jó hatással van a szívre és az érrendszerre, rendszeres fogyasztása pedig lényegesen csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, sőt, a kutatások szerint a daganatos sejtek növekedését is képes lelassítani.
 
2. Oolong tea
Az illatos, gyümölcsös, édeskés ízű oolong teát rövid ideig fermentált, félig erjedt tealevelekből készítik, így átmenetet képez a fekete és a zöld tea között. A keleti orvostudomány az egyik leghatékonyabb fogyasztó teakészítményként tartja számon, fogyasztása ugyanis nemcsak a salaktalanítást, az emésztést és az anyagcserét serkenti, de a tea szaponin-tartalmának köszönhetően meggátolja a fölösleges zsírok lerakódását, illetve segíti azok gyors kiürülését is. A zöld teához hasonlóan antioxidáns- és élénkítő hatóanyagokat tartalmaz, emellett antibakteriális és immunerősítő hatással rendelkezik. Nem utolsósorban pedig a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is fontos szerepet játszik, mivel képes csökkenteni a magas vérzsír-, illetve koleszterinszintet.

3. Rooibos tea

Ha az esti teázást részesíted előnyben, és szeretnéd elkerülni a magas koffeintartalmú teafajtákat, a rooibost neked találták ki, hiszen nem tartalmaz koffeint, így korlátlan mennyiségben, a nap bármely szakában bátran fogyaszthatod.
A Dél-Afrikából származó tea főként különleges aromája miatt népszerű, azonban nyugtató hatása miatt is előszeretettel fogyasztják. Kiváló ellenszere a fejfájásnak és az álmatlanságnak, csökkenti a vérnyomást, továbbá az emésztés kiegyensúlyozott működését is elősegíti. Mindemellett enyhíti az allergiás tüneteket, megerősíti az immunrendszert, ásványi anyag- és vitamintartalma pedig nagyon jó hatással van az anyagcserére. A zöld teához hasonlóan az öregedésgátló és rákmegelőző teák egyik legjobbjának tartják, hisz antioxidáns-tartalma révén megköti a sejtkárosító szabadgyököket.
Fontos!
A rendszeres teafogyasztás elősegítheti és felgyorsíthatja a fogyást, azonban csodát ettől a módszertől sem várhatsz, ha nem egészíted ki életmódváltással, egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel, illetve rendszeres testmozgással

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése